»Riis er immun over for kritik«

Uden for Team Saxo-Tinkoffs teambus var det overvejende danske journalister, der løb storm mod holdejerens retoriske panser. Men det er ikke kun hjemlige medier, der interesserer sig for Riis og hans rolle som bindeled mellem flere tidligere topryttere og den spanske bloddopingspecialist Eufemiano Fuentes.

»Vi har gentagne gange rapporteret om de forbindelser, Riis-ryttere som Hamilton, Fränk Schleck og Ivan Basso har haft til Fuentes. Og til dato har Riis kun fortalt nogle få procent af sandheden om de forhold,« siger Andreas Burkert fra Süddeutsche Zeitung.

Gravearbejde

I Holland har det journalistiske gravearbejde igennem de senere år især koncentreret sig om det nu forhenværende storhold Rabobank. Afsløringer har påvist en høj grad af organiseret doping, der havde Michael Rasmussen som dynamisk hovedrolleindehaver.

»Jeg følger Riis så meget, som tiden tillader, og vi kommer også til at skrive om ham under Tour de France. Han er en blandt flere, som for eksempel Team Astanas manager Alexandre Vinokourov, der stadig ikke har været helt åbne om deres fortid, og det er centralt, hvis de for fremtiden skal have en plads i cykelsport,« siger Mark Miserus fra hollandske Volkskrant.

»Riis har tydeligvis ikke givet den fuldstændige version af sin rolle omkring ryttere som Tyler Hamilton, Ivan Basso og Fränk Schleck. Men han er på den anden side ikke alene, og cykelsporten selv leder vel stadig efter et svar på, hvad man skal gøre ved de ryttere med en dopingfortid, der fortsætter i sporten i en eller anden funktion.«

Derfor er det vigtigt at få kortlagt fortiden og få gjort det hurtigt, mener Burkert.

»Det må først og fremmest være op til organisationer som Den internationale Cykle Union og Anti Doping Danmark at få undersøgt til bunds, hvad Riis har gjort. Så vil vi også få at se, om han selv har bidraget med oplysninger,« mener Andreas Burkert, som mener, at åbenhed er afgørende for, om Riis har en fremtid i cykelsporten.

»Det er en meget svær diskussion. Hvis man ser på Riis’ tidligere holdkammerat Rolf Aldag (i dag på QuickStep sammen med Brian Holm, red.) har han efter min mening heller ikke fortalt hele sandheden om sin aktive karriere. Men som sportsdirektør har han omvendt været meget åben og offensiv på anti-doping fronten. Riis, derimod, har i meget lang tid forholdt sig tavs, og så er han et problem for sporten, ligesom Vinokourov er det,« påpeger Burkert.

Tillid

Miserus er på linie med sin tyske kollega.

»Hele problematikken handler i høj grad om tillid. Det må være op til Riis selv at fortælle både medier og publikum, hvorfor vi skal stole på ham,« siger Mark Miserus.

Den form for åbenhed kan have lange udsigter, mener Edward Pickering fra magasinet Cycle Sport.

»Kritik preller af på Riis, der ser ud til at være immun over for den slags. Og jeg tror, det grundlæggende er fordi, han mangler empati og derfor også er helt ligeglad med, hvad andre mener. Men han har nu været sat i forbindelse med så mange dopede ryttere, at der danner sig et billede: Hans prioritet er at vinde cykelløb, uanset omkostningerne. Riis er ikke tilhænger af høj etik og moral. Det er ikke, fordi jeg mener, han grundlæggende er et uetisk menneske. Men han udstråler på den anden side aldrig etik på en overbevisende måde,« mener Pickering.

»Vi har nu haft 15 år med dopingskandaler, og hvis både ryttere og holdejere fortsætter med at ignorere cykelsportens problemer, bidrager de også til den omerta (tavshed, red.), som har været en forhindring for at gøre sporten mere ren,« erklærer Pickering.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip