Riis stødt af tronen: Nu er Team Sky forbilledet

Skrevet af BNB

03/06/2013

Mest læste i dag

Der var engang, hvor Bjarne Riis og hans cykelhold tjente som inspiration for en hel cykelverden og i særklasse de mindre danske hold. Hvis der opstod noget nyt i den konservative cykelsport, var det med stor sandsynlighed Bjarne Riis, der stod bag. Sådan er det ikke længere.

Team Saxo-Tinkoff er blegnet som ledestjerne. I dag er det britiske Team Sky, der revolutionerer og inspirerer, lyder det fra tre toneangivende danske cykelchefer.

- Den position, Team Sky har i dag, havde Bjarne Riis for 5-6 år siden. Sky har i dag et image af, at det vil gå forrest, og det tiltrækker de gode ryttere. Dengang tiltrak Bjarne Riis også ryttere, der var gået i stå, og fik dem i gang, fordi han gik forrest med nytænkningen. I dag er han måske selv gået lidt i stå, siger Allan Johansen, der er sportschef på det danske kontinentalhold Concordia Forsikring Riwal og desuden har 11 år som professionel cykelrytter bag sig – blandt andet på Team CSC under Bjarne Riis.

Hos Danmarks Cykle Union (DCU) er analysen den samme.

- I dag er det Sky, der har taget Bjarne Riis’ forarbejde videre. Det er det hold, der bryder med traditionerne, og det har vi set i foråret, hvor det træner nede i varmen, mens alle de andre kører rundt i sneen og bliver syge. De er lige den tand smartere, uddyber Lars Bonde, sportschef i DCU.

At Team Sky har fat i den lange ende, vidner holdets resultatliste om. Siden det entrerede cykelscenen i januar 2010 med en sejr i det australske endagsløb Cancer Council Helpline Classic, der fungerer som opvarmning til Tour Down Under, har holdet i alt vundet 11 endagsløb, 86 etapesejre og 19 samlede sejre.

I det netop overståede Giro d’Italia blev Rigoberto Urán nummer to i den samlede stilling, og holdet stiller op til årets Tour de France om en måneds tid med  sidste års nummer to, Chris Froome, som storfavorit. Engang var det Bjarne Riis, der som holdejer på det daværende Team CSC opfandt nye og revolutionerende måder at drive et cykelhold på. Det var ham, der i sin tid introducerede begreber som teambuilding, strukturerede træningslejre og individuelle træningsprogrammer til hver enkelt rytter.

- Pludselig var der nogle, der fortalte en garvet rytter som Jens Voigt, hvordan han skulle træne, og det var en åbenbaring for ham dengang. Det har Team Sky taget videre, forklarer Lars Bonde.

Team Skys koncept går kort fortalt ud på, at udvikle og udnytte alle de små marginaler, så de tilsammen gør en stor forskel. Det britiske hold, der bliver ledet af manager Dave Brailsford, har blandt andet ladet en tidligere svømmetræner stå for træningen af sidste års Tour de France-vinder Bradley Wiggins. Det har også tilknyttet en træner til hver enkelt rytter, der selv minutiøst skal føre dagbog over træningen via computerprogrammet Trainingpeaks og cyklens indbyggede wattmåler.

Holdet har også systematiseret brugen af træningslejre i højdernes tynde luft. Alt sammen metoder, der bliver kopieret på Christa og Michael Skeldes hold, Team Cult Energy.

- Det er der, nytænkningen kommer fra for tiden, siger sportslig ansvarlig Michael Skelde, der har Team Sky som en slags forbillede.

- Vi prøver at efterligne dem i forhold til, at alle ryttere skal have en træner. Men vi har ikke timer nok i døgnet til, at vi kan gøre det. De må selv have en med. Sky har et helt andet setup. Men derfor kan man godt stille krav. Det bringer ikke noget godt med sig, at man er sin egen træner. Så får man ikke vendt alle brikkerne, påpeger Michael Skelde, der ligesom Team Sky har søgt inspiration hos andre sportsgrene.

- Vi bruger en træner med baggrund i rugby, hvor Team Sky tog en svømmetræner ind, siger Skelde, der også sender sine ryttere på hyppigere højdetræningslejre.

Melodien er den samme hos Concordia Forsikring Riwal, fortæller Allan Johansen.

- Vi forsøger at bruge individuel træning og wattmåler, og vi bruger også programmet Trainingpeaks, hvor vi kan analysere rytternes træning. Vores udfordring er bare tiden. På Team Sky er der måske 28 ryttere med 100 mand i staben til at hjælpe dem. For vores vedkommende er vi tre mand, der skal hjælpe 14 unge ryttere, så der er ikke tid nok i døgnet. Det er udfordringen på vores niveau.

Han mener, at Saxo-Tinkoffs stagnation til dels hænger sammen med de sager, der har klæbet til holdet og Bjarne Riis.

- Personligt tror jeg, at Bjarne på grund af alt det, der har været med doping, er handlingslammet. Hele sidste forår var han væk på grund af Contador. Så begyndte det med Tyler Hamilton, og det påvirker Bjarne meget personligt. Når han ikke er der som person 100 procent og brænder for holdet, er det ikke det hold, det var engang. Det er ham som person, der gør forskellen. Det kan Dan Frost og de andre sportsdirektører ikke gøre på samme måde, mener Allan Johansen.