Riis-talent titter frem

Her måtte selveste Alberto Contador grave dybt for at sætte den unge opkomling på plads.

- Han var med på talentlejr sammen med mig i sin tid, hvor vi trænede med holdet som gæster. Der kørte han lige op med Alberto Contador. Så vidt jeg husker, fik Alberto skovlen under ham til sidst, men der har ikke været langt imellem dem, husker Christopher Juul Jensen.

I dag, knap to år senere, har Rafal Majka kørt sig væk fra de lovendes sidespor og ud i det store rampelys. Den 23-årige polak, der længe har kørt med et talentstempel i panden, er med helt fremme i kampen om den hvide ungdomstrøje i grand tour-løbet Giro d’Italia.

I skrivende stund ligger han nummer to, og med mere end gode muligheder for at køre sig frem i spidsen 43 sekunder forude, når prøvelserne i bjergene for alvor begynder.

Majka anfører Riis-rytterne i den italienske styrkeprøve, og det er første gang, han er holdkaptajn i et tre uger langt etapeløb. I dag og onsdag venter seriøse stigninger som Passo Cason di Lanza (1555 m) og Ciampigotto (1790 m). De er på forhånd udråbt som løbsafgørende slagmarker for løbets helt store kanoner.

Det samme gælder for næste geled, hvor Rafal Majka skal forsøge at ryste ungdoms-konkurrenterne Wisco Kelderman (Blanco) og Gomez Betancur (AG2R) ned af ranglisten.

- Her skal Rafa forsøge at hænge på de bedste, lyder oplægget fra sportsdirektør Dan Frost, der tilfreds kunne konstatere, at Majka kom igennem sidste etape før gårsdagens hviledag i fin stil trods modgang.

- Han døjede lidt med hovedpine undervejs, men hvis han kan holde sig til de bedste på en dårlig dag, så ser det ikke skidt ud for ham fremover, siger Frost.

Ikke overrasket

Efter to års holdkammeratskab kommer det ikke bag på Christopher Juul Jensen, at Majka nu titter frem blandt de bedste. I det samlede klassement ligger han før dagens etape nummer 16, med 69 sekunder op til målet, som er en placering i top 10.

- Allerede på den første træningslejr gik det op for alle, at han har noget specielt i benene. Han kører bare svinestærkt op af stigningerne. Men han har været uheldig med knæskader de seneste år. Det har holdt ham tilbage fra at komme til tops tidligere, forklarer Juul Jensen, der beskriver Riis-stjernefrøet som ’flink, åben og omgængelig.

Af svage sider fortæller Majka selv, at han ikke er så glad for nedkørslerne.

- Det er ikke noget problem at køre med de bedste opad, det er nedad, jeg har problemer. Når det bliver for farligt, så kører jeg ikke, har han tidligere fortalt til TV2.

Rafal Majka taler flydende engelsk og italiensk, hvilket gør, at han kan tale med alle i Riis’ internationale trup af ryttere. Han har en kæreste, der stadig bor i hjemlandet Polen.

Selv rejser Rafal ofte til Italien for at træne i det klima og landskab, der tiltrækker cykelryttere i hobetal.

Skuffede ikke

På enkeltstarten i Giro d’Italia lørdag viste han også, at han trods statur som bjergrytter ikke skuffer sine holdkammerater i kampen mod uret.

- Der beviste han, at han sagtens kan begå sig i en disciplin, hvor man ikke kan skjule sig. Den sidste enkeltstart i Giroen går endda op ad, og det er til hans store fordel. Det bliver en spændende fight for den hvide trøje, forudser Christopher Juul Jensen.

- Det er stort potentiale i den knægt. Han er en ung rytter, som er lovende. Han er en super rytter for os - ingen tvivl om det, har holdejer Bjarne Riis tidligere sagt.

Det var planen, at Rafal Majka skulle have anført Riis-tropperne under Giro d’Italia sidste år, der startede i Danmark. Men det satte knæskaden en stopper for. Nu er han tilbage. Parat til at udfri det, Riis har set i ham.

Dagens Gossip