Rikke mistede sin mor i voldsom ulykke som 9-årig: Nu har hun en vigtig besked til alle

Ude på vejen løber hendes lillesøster og stedfar rundt blandt de andre forulykkede biler, mens hun selv sidder med sin livløse mor og skrigende storesøster i den røgfyldte Mazda.

- Vi sidder bare der og råber. Kigger os fortvivlet omkring på de andre forulykkede biler. Folk står bare og kigger på os, husker Rikke Louise Juul Kjærbo.

Hun har efter flere års overvejelser valgt at dele sin personlige beretning om, hvordan vanvidskørsel på vejene kan ændre livet for altid.

Med tilladelse fra den 24-årige kvinde bringer Dagens.dk her fortællingen om den hasarderede overhaling på motorvejen, der på en vinterdag for 15 år siden ødelagde en hel familie.

Den dengang ni-årige Rikke Louise Juul Kjærbo var sammen med sine to søstre, mor og stedfar netop flyttet ind i et stort hus på Lolland.

Artiklen fortsætter under billedet.

Hendes stedfar havde fået nyt job, og derfor var de flyttet fra Helsingør til udkanten af Maribo.

De voksne var ved at sætte huset i stand, og de tre søskende på 11, 8 og 9 år løb rundt og undersøgte det hele for at lære stedet at kende.

- Vi mødte naboens børn, gik og snakkede om den lille hvalp vi skulle hente om lørdagen. Alt var godt, forklarer Rikke Louise Juul Kjærbo.

Et par dage senere var pigernes første skoledag på den nye skole. Dagen gik fint, den nye tilværelse lovede godt.

'Så blev der ellers stille'
Det var en fredag den 19. januar 2001, og søstrene pakkede et par tasker med ting, fordi de skulle på weekend hos vores deres far i København.

Den ni-årige pige kravlede ind på bilens bagsæde med sine to søstre, mens deres mor og stedfar sad på de to forsæder, da bilen satte kursen mod hovedstaden.

- Jeg husker meget tydeligt, at vi på vejen til København skal ind på en tank for at købe noget at drikke og noget slik. Mine to søstre og jeg er uvenner i bilen, og dette gør vores mor sur, og før hun går ind på tanken, slutter hun af med at sige, at 'når I ikke opfører jer ordentligt, så får I ingenting', fortæller Rikke Louise Juul Kjærbo og fortsætter:

- Så blev der ellers stille. Vi er alle tre sure på hende, skriver den pædagoguddannede kvinde fra Ishøj og forklarer, at hun faldt i søvn i bilen.

- Da jeg vågner lidt tid efter, holder bilen stille, der er røg rundt omkring. Jeg vågner ved, at min søster rusker i mig og råber mit navn, skriver Rikke Louise Juul Kjærbo og forklarer, at søsterens ansigt er fyldt med blod og hendes ene fortand er væk.

- Jeg kigger mig omkring. Både min storesøster og jeg sidder fast. Min lillesøster og stedfar render rundt ude på vejen. Kigger ned i en grøft, hvor en anden bil er havnet. Storesøster og jeg kigger på hinanden, kigger rundt omkring. Alt er forvirrende.

- Vores mor sidder helt stille på passagersædet. Foran mig. Vi råber på hende, rusker i hende. Der kommer ingen respons, erindrer Rikke Louise Juul Kjærbo.

Hun råber på hjælp, men ingen af de andre trafikanter gør noget.

- Folk står bare og kigger på os. Ude af stand til at vide hvad de skal gøre. De er jo også i chok. De har jo også været med i en bilulykke, skriver hun.

Der går noget tid, så ankommer brandbiler og politibiler.

- Jeg får hevet nok så meget i mit ben, og så er jeg ude. I bilen er nu kun min storesøster og mor, forklarer Rikke Louise Juul Kjærbo, der på bagsædet i en politibil kan mærke, hvordan synet forsvinder.

'Piger, jeres mor er død'
De tre søskende bliver lagt i hver deres ambulance, der med udrykning kører til Nykøbing Falster Sygehus.

- Vi bliver ved med at spørge efter vores mor, for hun skal jo komme. Det skal hun bare. Hun sad jo bare fast og sov, skriver Rikke Louise Juul Kjærbo.

Efter noget tid kommer deres stedfar. Den ni-årige pige kan mærke, at han er i chok.

- Han siger ikke andet end 'piger, jeres mor er død'. Og så begynder vi at skrige, græde, råbe, erindrer Rikke Louise Juul Kjærbo.

De tre søskende bliver indlogeret på en stor hospitalsstue, og da Rikke Louise Juul Kjærbo om lørdagen får synet tilbage, kan hun se sin far. 

Han har dagens aviser med, og hun beder om lov til at læse dem.

- Jeg skulle læse de aviser. Jeg måtte vide hvad der var sket, forklarer Rikke Louise Juul Kjærbo.

På forsiden af Ekstra Bladet er et billede af, hvad hun formoder, er familiens sammenkrøllet Mazda. Overskriften er: 'Mor død foran sine tre børn'.

I avisen står der, at manden, der med sin hasarderede overhaling var skyld i det hele, også er død.

- Vi skulle ned og se vores døde mor, forklarer Rikke Louise Juul Kjærbo, der i sin hospitalsseng bliver kørt ned i et iskoldt rum.

Der lå hun - så yndefuld og alligevel det mest uhyggelige jeg har set, erindrer hun.

- Jeg var bange for at hun ville sætte sig op, bide mig i fingeren og sige 'haps'.

Klar opfordring
Efter nogle dage blev de tre søstre udskrevet fra sygehuset. De blev kørt tilbage til huset på Lolland.

- Vores nye hus. Som nu var det gamle, nye hus. Det var mærkeligt at være i det hus, forklarer Rikke Louise Juul Kjærbo.

Hun lagde sig grædende i de voksnes seng.

Efter lidt tid kom hun ud af sengen og begyndte at kigge rundt i det nye hus.

Hun faldt skabet med sin mors tøj, og den efterladte pige satte sig derind og snusede duften til sig.

Efterfølgende gik turen mod København.

- Vi skulle hjem til vores far. Til vores nye hjem, skriver Rikke Louise Juul Kjærbo, der med sin rørende beretning ønsker at sætte fokus på, hvad en hasarderet overhaling og forkert beslutning på vejene kan føre til.

- Folk skal tænke sig om, når de kører. Det er ikke kun deres liv der tæller.

Læs hele det gribende opslag herunder.

Følg Dagens Kvinder for flere lignende artikler:

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip