Ringe tro på Vilhelmsen i SF-baglandet

Det viser en omfattende stikprøve foretaget af Berlingske Research, hvor 289 ud af 823 tillidsvalgte i SFs bagland – blandt andet byråds- og regionsrådsmedlemmer samt partiforeningsformænd – har svaret. Det skriver Berlingske.

Kun knap hver anden svarer »ja« til, at Annette Vilhelmsen er den rette til at vende udviklingen og lede partiet til fremgang. Hver femte svarer »nej«, og mere end 30 procent er i tvivl og svarer »ved ikke«.

Den lave opbakning findes på trods af, at en lang række byrådsmedlemmer, lokalformænd og folketingspolitikere, som ikke stod på Annette Vilhelmsens side i formandsvalgkampen, de sidste måneder har forladt partiet. Mange af dem – heriblandt den tidligere politiske ordfører Jesper Petersen (S) og europaparlamentsmedlem Emilie Turunen (S) – er i dag socialdemokrater.

Politisk kommentator Hans Engell vurderer, at Annette Vilhelmsen har skuffet. Siden hun kom til, er meningsmålingerne stort set kun blevet dårligere, og faneflugten blandt de menige SF-medlemmer er ikke stoppet. Således viser weekendens landsmødemateriale, at der pr. 1. marts blot var 11.589 medlemmer, hvilket er 4.000 færre end for et år siden. Ved urafstemningen til formandsvalget kunne knap 13.000 medlemmer stemme.

»Hun har ikke leveret varen på nogen af de punkter, hun blev valgt på. Det er et meget svagt mandat, hun har, når halvdelen af et parti ikke kan svare klart ja til, at hun er den rigtige formand – og der må være en fortrydelse over, at man i den grad har fejlcastet hende,« siger Hans Engell til Berlingske.

SFs politiske ordfører, Jonas Dahl (SF), lægger ikke skjul på, at han gerne så en større opbakning til formanden:

»Helt grundlæggende er det da for lavt. Jeg tror, det skyldes, at vi ligger for lavt i meningsmålingerne, og at vi er udfordrede rent politisk. Derfor er der også nogle, der spørger, om man kunne gøre tingene anderledes. Men der er jo også omkring halvdelen, som bakker klart op om Annette. Hun er den rette formand – både i forhold til at guide SF ud af krisen, men også i forhold til at tegne de lange visioner op,« siger Jonas Dahl.

Berlingske Researchs undersøgelse afslører samtidig en splittelse i baglandet, når det kommer til opfattelsen af, hvor stor succes Annette Vilhelmsen har haft med at få sat tydelige SF-fingeraftryk på regeringens politik. Efter en måned med brede politiske reformer af SU og kontanthjælp samt en vækstpakke til over 90 milliarder kroner er 52,6 procent af de adspurgte meget eller overvejende uenige i, at det er lykkedes den »stålsatte fynbo«, som Vilhelmsen kaldte sig selv i sin sejrstale, at sætte tydelige præg på regeringens kurs.

På SFs landsmøde i weekenden er der på forhånd lagt op til debat af, hvorvidt SF kan arbejde imod regeringens holdninger.

Fremtrædende SFere kræver blandt andet, at en del af den omstridte dagpengereform skal rulles tilbage, så det igen bliver muligt at genoptjene retten til dagpenge efter 26 uger i arbejde. Formand for SFs Faglige Landsudvalg Karsten Hønge, som er en af stillerne bag forslaget, mener, at dagpengeområdet er et oplagt område at sætte ind for en partiledelse, der i hans øjne har behov for at vise både befolkning og regeringspartnerne, at SF stadig har sine egne holdninger.

»Det er hjerteblod for SFerne. Hvis partiledelsen begynder at argumentere taktisk på et landsmøde, fordi det ikke passer ind i forhold til regeringen, så bliver de stemt ned. Og den nye ledelse har jo udtrykkeligt sagt, at SFs ministre er vores repræsentanter i regeringen og ikke regeringens repræsentanter i SF. Der er en verden til forskel,« siger Karsten Hønge.

Også Hans Engell vurderer, at Annette Vilhelmsens optræden de næste dage bliver afgørende, selv om formandsposten ikke ser ud til at være truet på den korte bane.

»Hvis hun skal undgå blive en parentes i historien, er hun nødt til at levere en kraftpræstation lørdag – og der er intet, der tyder på, at hun evner det. Hendes tid løber ud, hvis de får de tre store valgnederlag, de står til over de næste par år,« siger den politiske kommentator.

Dagens Gossip