Ringsteds borgmester har fået nok af haste-lovgivning

Skrevet af John Meyer

28/01/2013

Mest læste i dag

Love og ændringer af eksisterede love skal gennem et meget grundigt forløb i Folketinget for at sikre et ordentligt lovgivningsarbejde. Men når lovændringerne skal overføres fra skrift på Christiansborg til praksis i kommunerne, så gælder der tilsyneladende helt andre regler.

Et eksempel er lovændringen før jul af Servicelovens § 100. Ændringen betyder, at der er kommet nye beregningsregler for tilskuddet til voksne med handicap. Loven blev vedtaget 19. december 2012 med virkning fra 1. januar 2013, og gav således kommunerne tre arbejdsdage til at implementere de nye regler.

- Vi taler om en ændring, der har konsekvenser for borgernes økonomi, og som ikke varsles i god tid. Vi får ikke en chance for at informere vores borgere, i dette tilfælde voksne mennesker med handicap. I stedet bliver vi mødt med en telefonstorm af usikre borgere, der vil have klart svar. Den mulighed har regeringen taget fra kommunerne ved at haste lovændringen igennem. Det er ikke i orden, siger Ringsteds borgmester Niels Ulrich Hermansen (V).

Masser af klager
Kommunerne rammes ifølge Niels Ulrich Hermansen dobbelt af regeringens alt for korte varsler.

- Vi regner med, at halvdelen af borgerne vil klage, når de bliver ramt på pengene uden en forudgående forklaring, og det kræver så igen ekstra tid hos medarbejderne, og derfor må andre opgaver så nedprioriteres. Det er simpelthen dybt godnat, når vi lige nu har brug for at fx vores jobcentre sætter fokus på seniorjobs, akutjobs, mere uddannelse og mange andre initiativer. Men regeringen vil åbenbart hellere have, at vi i kommunerne skal bruge tiden på at håndtere klager, siger Niels Ulrich Hermansen.

Mange tilfælde
Et andet eksempel Niels Ulrich Hermansen trækker frem er, at regeringen kort før jul sidste år gav medarbejderne på landets jobcentre tre dage til at sætte sig ind i og gennemføre lovændringen om blandt andet uddannelsesordningen for ledige, der har opbrugt deres dagpengeret.

- Jeg forholder mig overhovedet ikke til, om lovændringen er rigtig eller forkert, men det er helt urimelige vilkår regeringen giver vores borgere og ansatte. Det giver dårlige arbejdsbetingelser for kommunens medarbejdere, og det giver borgerne en dårlig sagsbehandling, som vi som kommune er fuldstændig uden skyld i. Det kan regeringen simpelthen ikke være bekendt, siger Niels Ulrich Hermansen.