Risikoen for uretsmæssige fyringer er større i mindre virksomheder

Den økonomiske krise ligger stadig over landet, og flere tusinde danskere kan vente at blive afskediget i løbet af det næste halve år.

Det fortæller Ret&Råd ud fra de seneste vækstprognoser.

Især ansatte i små virksomheder, hvor økonomien kan være trang, er i farezonen.

Men om opsigelsen er berettiget er en anden sag, for mange virksomheder kender tilsyneladende ikke altid reglerne for afskedigelser helt til bunds.

- Med så mange afskedigelser undervejs, er der stor risiko for, at nogle virksomheder overser reglerne for afskedigelser, der kan være en kompliceret proces. Det gælder bl.a. mindre virksomheder, som ikke har professionelle HR-afdelinger, der kender juraen for afskedigelser ud og ind. Et andet problem er, at ansættelseskontrakterne ikke gennemgås og justeres løbende – og det giver problemer ved opsigelserne, siger advokat Jette Jessen hos Ret&Råd, der har mange henvendelser hvert år fra klienter, der vil hive deres gamle arbejdsplads i retten for uretmæssig afskedigelse.

Hvis man er omfattet af funktionærloven, og har været ansat i minimum 1 år, og bliver opsagt, skal man overveje, om afskedigelsen er ”sagligt begrundet”. Loven fastslår, at en fyring forudsætter, at medarbejderen enten ikke ”lever op til forventningerne”, eller at virksomheden ”har økonomiske problemer” og skal skære ned.

- Er man omfattet af funktionærloven, har man krav på et opsigelsesvarsel. Efter blot 6 måneders ansættelse vil det være på mindst 3 måneder, siger advokat Jette Jessen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip