Ritt revser Corydon for at skade det politiske system

Skrevet af admin

23/12/2015

Mest læste i dag

Det er problematisk, at Bjarne Corydon (S) skifter Christiansborg ud med et direktørjob i McKinsey, når han som finansminister har købt selv samme konsulentfirmas analyser.

Sådan lyder kritikken fra partifællen Ritt Bjerregaard, tidligere minister, EU-kommissær og overborgmester i København. Corydons jobskift skader det politiske system, mener hun.

- Det problematiske i forbindelse med Corydon er, at han i så høj grad har brugt McKinsey i sin tid som finansminister, siger Ritt Bjerregaard til Ritzau.

- Han har givet rigtig mange opgaver til McKinsey, mens han var finansminister. Der undgår man ikke at komme ind i en diskussion om vennetjenester. Det er selvfølgelig dybt problematisk.

Ritt Bjerregaard understreger, at det problematiske ikke består i, at ministre bruger den viden, de sparer op i deres stilling. Problemet opstår, når der er et sammenfald af interesser mellem ministeriet og den private arbejdsgiver, påpeger hun.

- Man risikerer, at ministre i for høj grad skeler til, hvad de har af mulighed for at få af jobtilbud efterfølgende.

- Hvordan sikrer vi, at det ikke smitter af på den embedsførelse, man har? Hvor modstår man den fristelse, der kan ligge i, at netop sådan noget, der pleaser konsulentfirmaer og det private, vil være mere lukrativt, end at gøre noget der udbygger demokratiet eller sørger for de svageste grupper i samfundet?, spørger den tidligere socialdemokratiske sværvægter.

I kølvandet på Corydons exit fra Christiansborg har Enhedslisten, Alternativet og SF efterspurgt regler for en karensperiode eller afkølingsperiode, hvor tidligere ministre ikke kan få et job med interessesammenfald i det private. Et forslag, som Socialdemokraterne og Venstre afviser.

Ifølge en rapport, som organisationen Transparency International har udarbejdet, har en række andre EU-lande sådanne karensperioder. Og det vil være en god idé at kigge nærmere på de udenlandske erfaringer, mener Ritt Bjerregaard.

- Jeg tror, man er nødt til at have nogle regler, der gør, at man ikke kan komme under mistanke for, at man bruger sin ministerstilling til at få lukrative tilbud efterfølgende.

/ritzau/