Roadpricing-forslag: Betal 50 øre per kilometer i bilen

Skrevet af admin

08/01/2014

Mest læste i dag

Danske bilister må nok til at vænne sig til tanken om, at de skal betale vejafgifter for hver kilometer de tilbagelægger i den firehjulede.

Ifølge lektor fra Roskilde Universitet, Per Homann Jespersen, som var medlem af Trængselskommissionen, kommer man ikke udenom vejafgifter - roadpricing, hvis man vil trængslen til livs.

Det kan så til gengæld betyde, at de danske bilister slipper for nogle af de afgifter, de betaler i dag.

- Vores forslag går på at fjerne registreringsafgiften og den grønne ejerafgift for bilisterne, mod at de til gengæld skal betale 50 øre per kilometer, siger Per Homann Jespersen om Trængselskommissionens bud på en model for roadpricing.

Den bygger på en samfundsøkonomisk model, som tager højde for hvor store omkostningerne er for miljø, ulykker og trængsel, siger han.

- Så har vi lagt nogle særlige afgifter ind de steder, hvor der er særlige miljø og trængselsproblemer. Det højeste, man ville komme til at betale, er 2,5 krone per kilometer i myldretiden i det indre København, siger han.

Et måleinstrument i bilen registrerer, hvor langt der køres. Afregningen kunne for eksempel ske på månedsbasis over PBS.

Det skal dog ifølge Per Homann Jespersen også være muligt at betale anonymt, hvis man ikke vil have registreret, hvor og hvornår man kører i sin bil.

Roadpricing er en god idé, lyder det også fra Produktivitetskommissionen, som kom med sin femte rapport onsdag.

Fra Socialdemokraterne lyder meldingen, at roadpricing kommer til Danmark før eller siden.

Produktivitetskommissionen formand Peter Birch Sørensen roser Trængselskommissionens arbejde og bakker op om forslaget om roadpricing.

Trængselskommissionen blev sat i verden af regeringen for at komme med bud på, hvordan især problemer med for meget trafik i Hovedstaden kan løses.

Konklusionerne blev fremlagt i september sidste år og lød blandt andet, at det vil ske bedst ved at opkræve kontant betaling fra bilisterne for en køretur.

/ritzau/