Robert Fico: EU skal gøres bedre

Den europæiske union skal være mere fleksibel og mindre bureaukratisk.

Det var budskabet fra Slovakiets regeringsleder, Robert Fico, da han onsdag talte i Europaparlamentet i Strasbourg. Slovakiet har netop overtaget formandskabet for EU efter Holland, og Robert Fico understregede, at unionen skal ændres.

- Vi har behov for en diskussion om, hvordan vi gør EU bedre. EU er for borgerne og skal bygges af borgerne, sagde Robert Fico.

- Det bekræfter udfaldet af den britiske folkeafstemning. Den britiske beslutning er ikke kun et billede på den britiske position, men et klart signal om, at EU bliver nødt til at lytte mere til de kritiske stemmer.

Det er første gang, Slovakiet har formandskabet for EU, og det har på forhånd skabt en vis bekymring, at det er netop Robert Fico, som nu skal skal stå ved rorpinden.

Han er flere gange kommet med afvigende udtalelser om flygtninge- og indvandringspolitik og har henvendt sig til EU-Domstolen for at stoppe beslutningen om at omfordele asylansøgere mellem medlemsstaterne.

Samtidig har han udtalt, at han ikke ønsker muslimer i Slovakiet.

- Ingen kan tvinge os til at acceptere migranter i Slovakiet. Jeg vil aldrig tillade en eneste muslimsk immigrant under kvotesystemet, sagde Fico ifølge avisen Financial Times op til det slovakiske parlamentsvalg i marts.

Da han onsdag talte til parlamentsmedlemmerne, sagde han dog, at landet ikke er imod en fælles indvandringspolitik.

Samtidig slog premierministeren fast, at han ser EU som "et fantastisk og unikt projekt".

- Det er et projekt, der har bragt os fred og velstand på et kontinent, der i århundreder har været præget af had og konflikter. Lad os aldrig glemme det. Der er intet integrationsprojekt i verden, der har nået bedre resultater, sagde Fico.

/ritzau/

Dagens Gossip