Rod i familien: Kendt tv-program overdriver familiestrider

I tv-programmet 'Rod i familien' forsøger DR-vært Lillian Gjerulf Kretz at genforene stridende familiemedlemmer til en middag.

- Vi siger tit, at blod er tykkere end vand. At vi har et helt særligt bånd til vores familie. Men i fire ud af ti danske familier har forældre, børn eller søskende kappet al kontakt til hinanden, siger Lillian Gjerulf Kretz i begyndelsen af hvert program.

Nu har Detektor tjekket påstanden, og den holder ikke. DR har misfortolket den undersøgelse, de bruger som dokumentation, mens en anden undersøgelse viser, at de er langt fra sandheden.

DR og Metronome har tallet fra en Megafon-måling lavet for Politiken og TV2/Nyhederne. Megafon spørger, om man på et tidspunkt har oplevet et brud med sin nærmeste familie - og det har 38 procent af svarpersonerne.

Men Detektor har talt med Kresten Roland Johansen, ekspert i meningsmålinger fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, og Megafons måling viser slet ikke det, som 'Rod i familien' påstår:

- Problemet er, at Megafon spørger ind til, om man på et tidspunkt har oplevet et brud med sin nærmeste familie - og det er der så 38 procent af svarpersonerne der svarer ja til. Men den nærmeste familie begrænser sig ikke kun til børn, forældre eller søskende, siger Kresten Roland Johansen til Detektor.

Svarpersonerne kunne nemlig også svare både bedsteforældre, børnebørn og andre familiemedlemmer. Og når man sorterer dem fra, så er vi nede på 35 procent. Og der er også andre problemer ved målingen.

- Svarpersonerne har kunnet sætte flere krydser. Det vil sige, at man har både kunnet krydse af, at man har oplevet et brud med søskende og med forældre, men også med for eksempel bedsteforældre. Og det har 12 procent af svarpersonerne gjort, men det fremgår ikke af undersøgelsen, hvem der har sat hvilke krydser, forklarer Kresten Roland Johansen.

Derfor har undersøgelsen en fejlmargin på 12 procent, som betyder, at tallet 35 procent i princippet kunne være helt nede på 23 procent af danskerne, som har kappet kontakt til en forælder, et barn eller en søskende.

Og så er det også lige et sidste problem med DRs påstand, konstaterer Kresten Roland Johansen.

For når man hører DR og Metronomes fortolkning af undersøgelsen, får man et indtryk af, at der er tale om permanente og aktuelle brud, siger eksperten, men det er ikke nødvendigvis tilfældet.

 

Dagens Gossip