Rød blok om næse: Regeringen har vildledt i landbrugssag

Regeringens håndtering af sagen om landbrugspakken stinker, mener Dansk Folkeparti, Konservative og rød blok, som derfor har tildelt en stor næse i form af skarp kritik.

Det er i den absolut alvorlige ende af skalaen, når der bliver uddelt "skarp kritik", og ordførerne bag lægger da heller ikke fingre imellem.

Tidligere miljøminister Ida Auken (R) mener, at der er tale om magtmisbrug.

- Det er dybt kritisabelt, den måde regeringen har håndteret sagen. Man kan være politisk uenig, men man må ikke dække over virkeligheden og prøve at få noget til at se ud som om, det er en lille risiko, når det er en stor risiko.

- Så laver man magtmisbrug, siger Ida Auken.

Partierne bag den skarpe kritik retter den mod regeringen, men den kunne også være rettet mod regeringstoppen eller statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), som er indkaldt i samråd om sagen, men afviser at dukke op og i stedet henviser til sin fagminister.

Landbrugsordfører Lisbeth Bech Poulsen (SF) mener, at kritikken implicit er rettet mod regeringstoppen, selv om det ikke fremgår af den vedtagne tekst.

- Det er en kritik af regeringstoppen, for det er regeringens økonomiudvalg, der har siddet på papirerne og vidst, at de var anderledes, end dem vi fik.

- Det er en stor næse, for vi har i teksten kritiseret regeringen for at snyde på vægten. Man havde en tekst, der tilgik regeringstoppen, og en anden der tilgik Folketinget, siger hun.

Regeringens egne embedsmænd har tidligere advaret internt om, at "der er en betydelig risiko for, at EU-Kommissionen vil forholde sig kritisk" over for tal i landbrugspakken.

Men til Folketinget samme dag stod der, at det er "vurderingen, at Danmark overholder sine EU-retlige forpligtigelser".

For Enhedslisten handler det i bund og grund om, at Folketinget modtager de samme oplysninger om konsekvenserne, som regeringen sender rundt internt, siger landbrugsordfører Maria Reumert Gjerding (EL).

- Folketinget skal have et fuldt billede af konsekvenserne af den lovgivning, vi laver. Det har man fra regeringens side sørget for, at man ikke har. Man har bidraget aktivt til vildledning, som væltede Eva Kjer Hansen, siger hun.

/ritzau/

Dagens Gossip