Rød blok ryster på hovedet over Venstres klimapolitik

Oppositionen langer igen ud efter regeringens klimapolitik.

Det sker under åbningsdebatten i folketingssalen, efter at Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, har holdt sin tale.

I august sagde klimaminister, Lars Christian Lilleholt (V), at regeringen ønsker at sænke Danmarks klimaambitioner på CO2-produktionen fra en oprindelig reduktion på 40 procent til 37 procent.

Det blev dengang kritiseret, og det gør det i særdeleshed også under debatten i Folketinget torsdag.

- Vi har en førerposition i Danmark, og den sætter I på spil og lader den blive rundbarberet. Kan I ikke se, at den allerstørste trussel vi som mennesker i verden står overfor er klimaforandringerne?, lyder det fra Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen.

I regeringens forslag til en finanslov, der blev offentliggjort i sidste uge, foreslår Venstre, at der bliver skåret 150 millioner kroner på klimaindsatsen.

Jakob Ellemann-Jensen sagde i sin tale, at det kan skade dansk erhvervsliv, hvis Danmark ryger for langt frem med sine grønne ambitioner:

- Det handler om at have en grøn realisme. Vi er foran, og det skal vi også være. Men man skal ikke være så langt foran, at man farer vild. Vi ved, at hvis vi går for langt foran i forhold til de lande, vi konkurrerer med, risikerer vi, at arbejdspladserne flytter til udlandet.

De Radikale står også meget uforstående tilbage over for Venstres klimapolitik, hvor tidligere klima- og energiminister, nu forsvarsordfører, Martin Lidegaard (R), siger, at regeringen er ved at "gennemføre en lille massakre" på det grønne område.

SF tilslutter sig sine kolleger i oppositionen. Formand Pia Olsen Dyhr forstår slet ikke, hvad Jakob Ellemann-Jensen mener, når han siger, at det vil skade dansk erhvervsliv, hvis Danmark forbedrer sig endnu mere på klimaområdet.

- Man kan godt føre en offensiv klima- og energipolitik, samtidig med at man skaber arbejdspladser, selvom regeringen nu vælger at gå den fuldstændig modsatte vej, siger SF-formanden.

Under statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) åbningstale tirsdag i Folketinget, blev klimaet eller miljøet slet ikke nævnt.

/ritzau/

Dagens Gossip