Rød fløj hilser uddannelsesforslag velkommen

Det er en god idé, mener både SF og Enhedslisten.

»Eksempelvis kan et tre eller fem måneders kursus for en del arbejdsløse føre til, at de står langt stærkere med hensyn til muligheden for at få et job,« siger arbejdsmarkedsordfører Eigil Andersen (SF).

»Samfundet står med et overskud af ufaglærte, og om nogle år kommer vi til at mangle faglærte. Derfor vil der være mange arbejdsløse, som vil have en langt mere sikker fremtid på arbejdsmarkedet, hvis de får en mulighed for at blive faglærte. Det kan for nogle ufaglærtes vedkommende ske bare i løbet af halvandet år, fordi de har en masse kompetencer i deres branche i forvejen,« uddyber han.

Også i Enhedslisten er man positivt stemt over for forslaget.

»Det lyder dejligt, for de her første to år har været et miskmask af midlertidige ordninger, som ikke har givet de arbejdsløse noget af det grundlæggende, men kun har lappet lidt på huller i systemet. Så hvis der er indhold i ministerens forslag, hilser vi det meget velkommen. Der skal en både visionær og stor omstilling til, for at det kan lade sig gøre,« siger partiets arbejdsmarkedsordfører, Christian Juhl (Ø).

Samtidig påpeger han, at Mette Frederiksen skal huske på, at det ikke er gratis at føre et sådant forslag ud i livet.

»Det koster noget for både arbejdsgivere og staten i form af, at der jo skal stilles nogle lærlingepladser til rådighed. Vi har i forvejen et efterslæb. Hverken de offentlige eller private er nok oppe på mærkerne for at sikre, at unge har en læreplads efter skolen,« siger han.

»Og så er vi uenige med de borgerlige i, at man kun skal uddanne til det, der lige præcis her og nu er noget arbejde i. Det kan jo ikke nytte noget. Det, der har fået det hele til at halte her de sidste 10-12 år, er netop, at vi ikke er foran. Vi skal have en overkapacitet på alle områder hvad angår at uddanne folk, hvis vi skal kunne klare os,« tilføjer Christian Juhl.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen siger til Politiken, at hun vil have tusindvis af ledige ud af det udskældte aktiveringssystem. De ledige skal i stedet sendes i regulær uddannelse.

»I mange år har uddannelse været noget af det, vi har brugt færrest penge på i beskæftigelsessystemet. Og det, der er brugt flest penge på, er aktivering, vejledning og kurser. Vi skal bevæge skibet i en anden retning,« siger Mette Frederiksen.

Dagens Gossip