Rød opbakning til at forlænge kandidatstudiet til fire år

Skrevet af admin

01/07/2016

Dagens topnyheder

Kandidatuddannelsen skal forlænges fra to til fire år, så de studerende kan have et job på 20-25 timer ved siden af studiet. Sådan lyder et regeringsforslag, som ud over at møde opbakning i blå blok høster støtte i oppositionen.

- Vi synes, det er er en rigtig god idé at koble erhvervserfaring på kandidatdelen. Det aftalte vi allerede i fremdriftsreformen, at vi skulle drøfte, siger Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Mette Reissmann.

Hun har dog en række bekymringer, som skal ryddes af vejen, før Socialdemokraterne er klar til at stemme for.

- De studerendes retssikkerhed må på ingen måde svækkes. Vi skal have helt klarhed over, hvilke vilkår de studerende træder ind på arbejdsmarkedet under. Og vi vil selvfølgelig ikke medvirke til løndumping, siger hun.

Også De Radikale og SF ser positivt på forslaget. Men uddannelsesordfører Jacob Mark (SF) vil ligeledes først sikre sig, at de studerende får en løn, de kan leve af, så ordningen ikke bliver brugt som løntrykkeri.

Hos Alternativet kan uddannelsesordfører Carolina Magdalene Maier se to "åbenlyse fordele" ved forslaget:

- Udfordringen med dimittendarbejdsløshed bliver hjulpet på vej. Man må antage, at ordningen vil betyde, at mange vil fortsætte i deres kandidatjob - eller at de har så meget erhvervserfaring, at de kan få et andet job.

- Og så er det klart, at vi vil spare nogle penge i forhold til SU, fordi de studerende kommer til at arbejde i stedet for at få SU, siger hun.

De penge, der spares i SU, vil Alternativet bruge på at oprette en iværksætterpulje, så studerende, der ikke vælger at få et job i en virksomhed, kan få hjælp til at starte deres egen virksomhed op.

Carolina Magdalene Maier frygter ikke, at de studerende vil indkassere iværksætterstøtten uden at lægge et ordentligt arbejde i en egen virksomhed.

- Det er et tillidsspørgsmål. Men jeg vil slet ikke være bange for at prøve kræfter med det, siger hun.

Enhedslistens uddannelsesordfører, Eva Flyvholm, udtrykker over for TV2 bekymring for, at jobbet vil være en stressfaktor for de studerende, der ender med at blive senere færdige med uddannelsen.

Det viser erfaringer fra revisorbranchen, hvor man har haft en lignende ordning for de studerende.

/ritzau/