Røde Kors-chef i Syrien oplever lettere adgang med nødhjælp

Der er mere stille, end der plejer at være, men røgsøjler fra forstæderne ses stadig.

Sådan lyder det fra generalsekretær for Dansk Røde Kors Anders Ladekarl, som netop er ankommet til Damaskus i Syrien i anledning af femårsdagen på tirsdag for krigen i Syrien.

- Jeg oplever en mere stille by, end jeg har oplevet de fire andre gange, jeg har været her under krigen. Men der er stadig kampe i omegnen af Damaskus.

- Men kolleger fortæller mig, at de for første gang har kunnet sove en helt nat igennem, fordi der ikke er røget granater hen over hovedet på dem og ud i forstæderne, siger han.

Ifølge generalsekretæren kan den fjorten dage lange våbenhvile mærkes, ikke mindst for Røde Kors, som kan komme rundt flere steder med deres nødhjælp, end de har kunnet tidligere.

- Det har været nemmere at forhandle med krigens parter om få adgang til de områder, hvor det ellers har været vanskeligt at komme ind med nødhjælp.

- I næste uge skal vi sende en hel masse konvojer af sted. Vi har fået adgang til blandt andet at komme tilbage til Madaya og andre indesluttede områder med yderligere forsyninger. Så der er rigtig travlt.

Derudover oplever de i Røde Kors, som er den største humanitære organisation i landet, at der sker flere flygtningebevægelser, som de ikke har oplevet før, fortæller Anders Ladekarl.

- Nogle flygter ud af landet, fordi der er blevet mulighed for at bevæge sig mere rundt i landet. Andre er hjemme for at se, om de måske kan vende hjem. Så der er nok at tage fat på her i landet, siger han.

Men Anders Ladekarl er ikke kun rejst til Syrien i anledning af årsdagen, men for at give landet opmærksomhed. De sidste par måneder har der nemlig særligt været fokus på de mennesker, der er flygtet ud af landet, mener han.

- Der er altså ni millioner mennesker, internt fordrevne, og rigtigt mange af dem lider voldsomt under konflikten. De er gledet lidt i baggrunden, og det er glemt, at det største humanitære behov er i Syrien.

- Jeg er her for at sikre, at der stadig er opmærksomhed på de voldsomme humanitære lidelser, der er. Og være med til at øge indsatsen i en situation, der ændrer sig hele tiden.

Ifølge de seneste tal fra FN vurderes en kvart million mennesker at have mistet livet i den syriske konflikt.

/ritzau/

Dagens Gossip