Røde Kors: Kampen om Mosul kan sende en million på flugt

Skrevet af admin

29/07/2016

Mest læste i dag

Op mod en million mennesker kan blive tvunget til at flygte fra deres hjem i Irak i de kommende uger og måneder, når kampen om kontrol over byen Mosul tager til.

Den advarsel kommer fra Den Internationale Røde Kors Komité (ICRC) efter, at irakiske regeringsstyrker har optrappet offensiven mod Islamisk Stats højborg i Irak.

- Situationen er uforudsigelig, men vi må forberede os på det værste. Der er en sandsynlighed for, at kampene vil tage til i styrke, særligt i Mosul-området, siger Robert Mardini, der er ICRC's direktør for Mellemøsten.

- Hundredtusinder af mennesker kan meget vel begive sig på farten i de kommende uger og måneder, hvor de vil få brug for et sted at være og hjælp, siger han.

I forvejen har ti millioner mennesker i Irak brug for hjælp. Af dem er tre millioner internt fordrevne, og det er det tal, som ICRC frygter vil øge kraftigt i den kommende tid.

- Vi må forberede os på det værste, siger Robert Mardini.

ICRC udsendte fredag en appel om et beløb svarende til 117 millioner kroner, så flygtningene i Irak kan få assistance.

Mosul er Iraks næststørste by. Den har været under Islamisk Stats kontrol siden juni 2014.

Jihadisterne indtog dengang store dele af Irak og udførte grusomheder, herunder henrettelser, massebortførelser og voldtægter.

Islamisk Stat kontrollerer også områder i nabolandet Syrien, men har over det seneste halvandet år mistet en fjerdedel af de områder, gruppen samlet set kontrollerede i de to lande.

/ritzau/Reuters