Røde partier åbner for gratis rygestopmedicin

Flere forsøg peger på større held til rygestop, hvis staten giver tilskud til nikotintyggegummi, plastre og rygestopmedicin. Derfor er både Socialdemokraterne og De Radikale klar til at drøfte, om ordningen skal være landsdækkende.

Anbefalingen kommer fra en ekspertgruppe under Sundhedsstyrelsen op til kræftplan IV, som præsenteres til efteråret.

En midtvejsevaluering af et igangværende forsøgsprojekt, hvor rygere får op mod 3000 kroner i tilskud, viser, at 52 procent af rygerne er røgfri efter et halvt år. Til sammenligning er tallet 36 procent på landsplan.

- Det er et godt resultat for en målgruppe, der er svær at nå, siger sundhedsordfører Flemming Møller Mortensen (S), der erklærer sig åben for forslaget.

- Vi kan sagtens tale om tilskud til medicin, men der er punkter, jeg synes, det er mere nærliggende at tale om. Det er de ting, vi kan ændre i strukturen: Eksempelvis at gøre tobakken usynlig i butikkerne og lave neutrale cigaretpakker, tilføjer han.

Også sundhedsminister Sophie Løhde (V) erklærer sig i Berlingske umiddelbart positiv over for forslaget, selv om alle regeringens tre støttepartier vender tommelfingeren nedad.

Over for Ritzau kalder De Radikales sundhedsordfører, Lotte Rod, ordningen for en god idé:

- Vi skal starte med at vide mere om, hvad det koster at gøre gratis, og om det er den bedste måde at hjælpe på.

- Vi skal undgå, at så mange mennesker får kræft. Vi skal gøre vores til, at unge ikke begynder at ryge, og vi skal hjælpe voksne med at holde op.

Hvad angår regningen for gratis rygestophjælp, melder ekspertgruppen intet om. Men tal fra Apotekerforeningen viser ifølge Berlingske, at danskerne i 2014 købte nikotinpræparater for 166 millioner kroner.

Adspurgt om Socialdemokraterne er klar til at finde en pose penge i den størrelsesorden, lyder Flemming Møller Mortensens svar:

- Ministeren må komme med beregninger og forslag, og så må vi drøfte tingene som en helhed.

/ritzau/

Dagens Gossip