Røde partier kræver forbud mod skifergas i Danmark

Skrevet af admin

01/06/2016

Dagens topnyheder

Det franske olieselskab Total har droppet jagten på skifergas i Nordjylland. Og for at sikre at Total eller andre olie- og gasselskaber ikke kommer tilbage med samme formål, vil flere partier nu have indført et forbud mod udvinding af skifergas i Danmark.

Skifergas er nemlig en farlig energikilde, forklarer SF's formand, Pia Olsen Dyhr.

- I USA er der flere eksempler på, at grundvandet er blevet så forurenet, at de må drikke vand på flaske. Det må aldrig ske i Danmark, siger hun.

Derfor vil SF stille beslutningsforslag om et totalt forbud.

- Vi skal ikke spille hasard med vores drikkevand. Vi skal værne om vores fælles miljø, siger Pia Olsen Dyhr.

Enhedslisten har tidligere stillet forslag om netop et forbud mod efterforskning og udvinding af skifergas i Danmark. Sammen med Alternativet bakker partiet derfor op.

- Skifergas og andre fossile energikilder skal blive i undergrunden for at modvirke klimaforandringerne, siger energiordfører for Enhedslisten Søren Egge Rasmussen.

Samme melding lyder fra Alternativets Torsten Gejl, der er valgt i Nordjylland, hvor man nu har sagt endegyldigt farvel til franske Total.

- Nu skal vi have et stop for udstedelse af licenser, der varer til solen brænder ud, siger han.

Det foreløbige punktum for skifergas i Danmark er sat, efter at efterforskningsboringen i Dybvad ved Vendsyssel viste, at der ikke er nok skifergas i undergrunden i området, til at det kan betale sig at udvinde den kommercielt.

Det har fået klima-, energi- og forsyningsminister Lars Chr. Lilleholt (V) til at indføre et midlertidigt stop for nye tilladelser til efterforskning og udvinding af skifergas.

Han igangsætter nu en evaluering, hvor erfaringerne fra boringen i Nordjylland vil indgå.

- Jeg vil afvente evalueringens konklusion, før nye tilladelser kan komme på tale, udtaler han i en skriftlig kommentar.

Ministeren påpeger dog, at han synes, at Danmark ikke skal fraskrive sig fremtidige muligheder for skifergas.

- Både af hensyn til vores forsyningssikkerhed og med tanke på muligheden for indtægter fra en eventuel udvinding af skifergas i den danske undergrund, siger han.

/ritzau/