Røde partier vil justere greencard-ordning

Det mener Enhedslisten, efter at Jyllands-Posten lørdag skriver, at ud af de 5.600 højtuddannede, som har fået greencard mellem 2011 og 2012, har kun 2.500 et arbejde i Danmark i dag. Samtidig viser tal fra Beskæftigelsesministeriet, at har greencard-indehaverne et job, er det ofte på deltid og som ufaglært arbejdskraft.

»Jeg har før hørt om enkelttilfælde, hvor den her ordning ikke kører efter hensigten, men jeg vidste ikke, at den havde sådan et større omfang. Det er det, vi normalt kalder gøgeunge-effekten, hvor de højtuddannede tager de mellemuddannedes job, og de mellemuddannede tager de lavtuddannedes job. Det går ikke, og det går slet ikke, at vi importerer arbejdskraft, som er overuddannet til de job, de tager,« siger arbejdsmarkedsordfører Christian Juhl (Ø) til Berlingske Nyhedsbureau.

Enhedslisten mener derfor, at LOs forslag om, at indehavere af et greencard som udgangspunkt kun må tage arbejde på bachelorniveau, peger i den rigtige retning.

»Der må ske det, at de får en tilladelse til at lave arbejde på det niveau, de er uddannet til. Hvordan vi justerer det rent teknisk, tør jeg ikke sige. Der må jeg prøve at snakke med nogen af dem, der har forstand på at administrere ordningen,« siger Christian Juhl.

Han erklærer sig dermed enig med både Socialdemokraterne og SF i, at greencard-ordningen skal ændres.

»Tallene viser, at det ikke virker efter hensigten,« siger formanden for Folketingets Beskæftigelsesudvalg, Lennart Damsbo-Andersen (S), til Jyllands-Posten.

Han vil ændre ordningen, når den i løbet af i år skal genforhandles, så virksomheder kan tiltrække specialister, som de ikke kan finde her i landet.

»Men der skal være et filter på, så der ikke kommer nogen hertil, der i virkeligheden ikke er arbejde til,« siger han.

Dansk Folkeparti vil helst afskaffe ordningen helt, mens Venstre er glad for den.

»Folk har prøvet lykken i Danmark af egen fri vilje. Hvis jeg selv skulle søge greencard i et andet land, så ville jeg først undersøge muligheden for at få et arbejde,« siger udlændingeordfører Inger Støjberg (V) til Jyllands-Posten.

Dagens Gossip