Rømning af lejre åbner blodigt kapitel i Egypten

Det »ekstreme kaos og blodbad«, som Skys korrespondent på stedet Sam Kiley skrev på sin Twitter-profil, er foreløbig endt med, at den midlertidige præsident, Adli Mansour, har erklæret en månedlang undtagelsestilstand, og at den midlertidige vicepræsident, Mohamed ElBaradei, har trukket sig. Undtagelsestilstanden inkluderer blandt andet udgangsforbud i større byer som Cairo og Alexandria fra klokken 19 til klokken 6.

Ph.d. Rasmus Alenius Boserup fra Dansk Institut for Internationale Studier ser undtagelsestilstanden som en erkendelse fra styrets side af, at det bliver umuligt at opnå en fredelig og politisk løsning, der inkluderer Det Muslimske Broderskab.

»Det betyder jo helt juridisk, at man udvider råderummet for både politi og i det her tilfælde også militæret for, hvordan man kan arrestere, tilbageholde, gribe ind og så videre. Det peger på en kampagne, som de godt ved vil blive lang og kompliceret,« siger Rasmus Alenius Boserup.

Han peger på to niveauer i de konfrontationer, der ventes at komme efter begivenhederne i den egyptiske hovedstad onsdag, som ifølge nyhedsbureauet AFP kostede mindst 124 mennesker livet, mens det egyptiske sundhedsministerium er nået op på 149 dræbte og mindst 1.400 sårede.

»Det ene niveau hedder demonstranter mod demonstranter, altså civile mod civile, mens politiet blot kigger på. Det har vi allerede set flere steder - også med kirkeafbrændinger af sekterisk karakter, altså kristne over for muslimer. Det andet niveau, vi formentlig kommer til at se, er organiseret vold. Altså det, vi typisk kalder terror. Der er aktive terrorgrupper, som har advaret mod at røre mere på sig, hvis de her protestpladser blev ryddet,« siger Rasmus Alenius Boserup.

Berlingskes mellemøstkorrespondent, Uffe Taudal, der onsdag befandt sig tæt på begivenhederne i Cairo, beretter, at han ikke har set støtter af Det Muslimske Broderskab bære våben.

»Selv hvis de skulle have våben, så vil de være håbløst underlegne over for sikkerhedsstyrkerne og det egyptiske militær. Det bliver understreget af, at der indtil nu har været massive tabstal blandt tilhængerne af Morsi, mens et relativt lille antal sikkerhedsstyrker er meldt tilskadekomne eller dræbt,« siger Uffe Taudal.

Siden rømningen af lejrene har kritikken fra internationalt hold haglet ned over det egyptiske militær. Tyrkiets premierminister, Recep Tayyip Erdogan, vil have FNs Sikkerhedsråd og Den Arabiske Liga til at »stoppe denne massakre øjeblikkeligt«, mens Danmarks udenrigsminister Villy Søvndal (SF) udtrykker »dyb bekymring« og minder om, at befolkningens ytrings- og forsamlingsfrihed skal respekteres.

Udenrigsministeriets rejsevejledning fraråder fortsat alle rejser til Egypten bortset fra turistområderne langs Rødehavet og Aqababugten.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip