Rønn ønskede at sag om statsløse skulle »slippes løs«

Sådan lyder forklaringen fra tidligere integrationsminister Birthe Rønn Hornbech (V), der onsdag afhøres i Statsløsekommissionen.

»Det overordnede princip for mig var at slippe sagen løs,« sagde hun under afhøringen.

Hun mener, at det var tidligere kontorchef i Integrationsministeriets indfødsretskontor, Dorit Hørlyck, der skulle have orienteret Folketingets Indfødsretsudvalg, da man blev opmærksom på den konventionsstridige praksis.

»Jeg vidste, hvor meget Dorit Hørlyck gjorde ud af at pleje det udvalg,« sagde Birthe Rønn Hornbech.

»Hun så jo mere til dem, end jeg gjorde, så det forestillede jeg mig kunne foregå nogenlunde udramatisk. Måske ville venstrefløjen gøre vrøvl, men Hørlyck var ikke sådan lige at skræmme. Men jeg forventede, at hun kunne klare det, og ellers ville hun komme til mig,« sagde hun.

Den ulovlige praksis med at give konventionsstridige afslag på statsborgerskab havde stået på i årevis, inden Birthe Rønn Hornbech blev integrationsminister. Selvom hun først blev orienteret om sagen i august 2008, blev Folketinget først orienteret to år senere, da Rønn Hornbech ifølge hende selv opdagede, at det ikke var sket tidligere.

Tidligere på ugen forklarede daværende departementschef, Claes Nilas, at Birthe Rønn Hornbech først ville høre de andre nordiske lande, hvordan de fortolkede FN-konventionerne. I mellemtiden afgjorde indfødsretskontoret under Integrationsministeriet en række statsløse unges sager efter den juridiske praksis, der hidtil havde været gældende. Præcis som ministeren havde dikteret, forklarede Claes Nilas.

Udspørger Poul Heidmann ville under onsdagens afhøring vide, om fastholdelsen af den praksis kunne skyldes, at Birthe Rønn Hornbechs embedsmænd ville afvente svaret fra de nordiske lande.

»Sådan har jeg overhovedet ikke opfattet det og overhovedet ikke tænkt det. For så skulle vi selvfølgelig ikke have hørt de nordiske lande. Det var meget vigtigt for mig, at det kom over i Folketinget,« svarede Birthe Rønn Hornbech.

Hun sagde desuden - i modsætning til Claes Nilas’ forklaring - at det var på afdelingschef Kim Lundings foranledning, at man overhovedet spurgte de andre nordiske lande til deres praksis.

»Det der sker er, at han (Kim Lunding, red.) på et tidspunkt bringer det nordiske ind, og så forløber jeg mig af iver og begynder selvfølgelig at spørge om, hvad der kommer ud af det. Og når han så ikke kan svare, bliver jeg ved med at spørge. Til sidst siger jeg så, at vi udmærket kan spørge de nordiske lande,« sagde Birthe Rønn Hornbech.

Afhøringen afsluttes onsdag eftermiddag.

Dagens Gossip