Rønn skyder igen på sine embedsmænd

Afhøringen af Rønn er en genoptagelse af den afhøring, der ikke blev afsluttet i maj, og ligesom sidst, retter den tidligere integrationsminister sit skyts mod embedsmændene i Integrationsministeriet, hvor der i en årrække blev givet afslag på statsborgerskab til statsløse i strid med FN-konventioner.

»Når jeg kommer som minister til et hvilket som helst ministerium, hvor der er dygtige jurister, så har jeg lov at gå ud fra , at jeg ikke skal indskærpe hverken straffelovens regler eller reglerne om embedsmandspligt og tjenestemandspligt,« siger Birthe Rønn Hornbech.

Hun henviser til, at hun allerede i august 2008, da hun blev bekendt med konventionsbruddene, forventede, at embedsværket i Integrationsministeriet gjorde op med den hidtidige praksis og sørgede for at få Folketinget orienteret.

»Jeg vurderer, at sagen skal i Folketinget, og det gør jeg i polemik med departementschefen (Claes Nilas, red.), som i gåseøjne »kun« synes, at sagen skal over i Indfødsretsudvalget,« siger Birthe Rønn Hornbech.

Claes Nilas er kommet med en anden forklaring i Statsløsekommissionen, nemlig at Birthe Rønn Hornbech ikke mente, det var nødvendigt at orientere Folketinget, da hun blev bekendt med konventionsbruddene i august 2008. Folketinget blev først orienteret i 2010.

Birthe Rønn stiller sig imidlertid uforstående over for, at hun ikke skulle ønske at orientere Folketinget.

»Det er mit værn, netop fordi jeg bliver kontrolleret af Folketinget, at sige »se at få den i Folketinget«, for det er netop mit værn,« siger hun.

Kommissionens udspørger, Poul Heidmann, bad Rønn forholde sig til, at hun under en debat i folketingssalen i efteråret 2010 sagde, at hun havde »indhentet råd i andre lande« om, hvordan man der fortolkede FN-konventionerne. Var det ikke et udtryk for, at Birthe Rønn selv havde ønsket at udskyde orienteringen af Folketinget, indtil hun havde fået svar fra de nordiske lande, ville Heidmann vide.

»Det var udtryk for, at jeg ikke fra Folketingets talerstol sagde, ’mine ansatte har sjosket i det i tre år - de kunne ikke finde ud af at læse en cirkulæreskrivelse’. Det havde jeg ikke lyst til at sige. Jeg havde ikke lyst til at undergrave embedsværket,« siger Birthe Rønn.

En række af Rønns egne embedsmænd fra Integrationsministeriet har under afhøringerne i kommissionen forklaret, at det var Birthe Rønn, der ikke ønskede at få sagen over i Folketinget, som reglerne foreskriver. Udspørger Poul Heidmann kunne - ligesom ved Rønns afhøring i maj - da også konstatere, at forklaringerne igen stak i forskellige retninger.

Birthe Rønn Hornbech blev i marts 2011 fyret som integrationsminister på grund af sagen om de statsløse. Hun risikerer i sidste ende en rigsretssag.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip