Roland Møller aka ansk films badboy: Jeg tog røven på mig selv

- Undskyld, du ved godt, at det er en yogatime det her ikke?

Spørgsmålet bliver stillet af en ung pige, der kigger skeptisk på ham. Roland Møller står nede i hjørnet af lokalet, og han kan godt selv se, at han stikker lidt ud, som han står der.

Han har aldrig dyrket yoga før, men hovedrollen som sergent Carl Rasmussen i Martin Zandvliets "Under Sandet", der foregår i tiden efter Anden Verdenskrig, har krævet, at skuespilleren taber ikke mindre end 25 kilo af det fedt og de muskler, han bærer rundt på.

- I 1945 var en stærk mand jo en, der var gymnast eller kørte med trillebør. De så ikke ud, som vi bygger vores kroppe i dag. Det er svært at tabe både fedt og muskler, så jeg begyndte at dyrke yoga, også for at få strakt mine muskler ud, fortæller Roland Møller.

- Så stod jeg dernede bag ved og prustede og stønnede og svedte som en hest og væltede rundt. Men nu er jeg blevet ret god til det, for jeg har været der mange gange. Jeg er nærmest blevet halvafhængig af det. Men det er også fucking hårdt. Jeg havde ikke selv set det komme, men jeg er virkelig blevet glad for yoga, siger han og griner.

Det er ikke første gang, Roland Møller bevæger sig ud, hvor han ikke kan bunde. Som ekskriminel - i fire år sad han i Horsens Statsfængsel, dømt for vold - har han arbejdet hårdt for at lægge sit liv om. Vejen har ikke været nem, for at nå dertil har det krævet, at han har valgt de svære løsninger. Men det gror man af, fortæller han.

Nu, som 43-årig, kan han stadig overraske sig selv.

- Jeg har taget røven på mig selv. Men det skal man gøre som menneske. Man skal tage røven på sig selv hele tiden, man skal ud af sin komfortzone og teste sig selv på tynd is. Man lærer jo noget af at komme derud, hvor det gør lidt ondt, og man er lidt bange. Så får man flyttet sine grænser og dannet karakter og karisma som menneske, siger Roland Møller og siger efter en tænkepause:

- Hver gang jeg gør noget, hvor jeg egentlig er lidt nervøs, så imponerer jeg mig selv. "Nå, det kunne du også", tænker jeg så.

Alligevel var det ikke uden nerver, han sagde ja til rollen i "Under Sandet".

- Først tænker man "wuhuu" og så tænker man "shit". Er jeg opgaven voksen? Har jeg fortjent det? Der går mange ting i gennem hovedet på en. Men jeg var vældig stolt og meget bevidst om, at nu skulle jeg trække i arbejdstøjet. Der skulle leveres, siger han.

Rollen er ikke bare skuespillerens første hovedrolle. Det var også hans mulighed for at vise, at han kan spille andet end den hårdkogte type, danskerne har set ham som i blandt andet "R" og i "Nordvest", hvor han fik en Bodil-statuette for sin medvirken.

- Jeg ved jo godt, at jeg kan skræmme folk, det har jeg ligesom fået priser for. Den del har jeg på plads. Men det betyder noget for mig, at folk ikke bare ser mig som en kold og kynisk voldsmand og tror, at jeg kun kan spille den rolle, siger Roland Møller, der var stolt af at få chancen.

- Jeg kunne mærke, at der pludselig var en masse mennesker omkring mig, der havde en fandens masse tillid til, at jeg kunne klare det. Og jeg var bange for at svigte dem. Men jeg vendte det en pirren, en "nu skal jeg fandeme vise dem", siger Roland Møller med et smil.

"Under Sandet" har premiere den 3. december.

/ritzau/FOKUS

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip