Rom får for første gang en kvinde som borgmester

Skrevet af admin

20/06/2016

Dagens topnyheder

Virginia Raggi fra den oprørske Femstjerne-bevægelse bliver ny borgmester i Rom.

Det skriver de internationale nyhedsbureauer. Det er første gang, at Italiens hovedstad får en kvinde som borgmester.

- Med os begynder en ny æra, siger den 37-årige Raggi, der fik 67 procent af stemmerne i den direkte duel med Roberto Giachetti fra regeringspartiet Demokratisk Parti (PD).

Hendes sejr er ifølge Reuters et gennembrud for Femstjerne-bevægelsen, der blev dannet i 2009 af komikeren og samfundssatirikeren Beppe Grillo som en protest mod de etablerede partier.

- Vi vil arbejde for at bringe lovlighed og gennemsigtighed tilbage til byens institutioner, tilføjer hun.

Rom har været uden borgmester siden oktober, hvor Ignazio Marino, der er medlem af Renzis parti, blev tvunget til at gå af efter en bilags- og udgiftsskandale.

For premierminister Matteo Renzi og Demokratisk Parti er udfaldet af søndagens lokalvalg et tilbageslag.

Ud over nederlaget i Rom må PD også se borgmesterposten i industribyen Torino gå til Femstjerne-bevægelsen.

Renzi må så trøste sig med, at partiet bevarer magten i Milano, Italiens finansielle hovedstad, samt Bologna. Begge steder besejrede PD mere traditionelle centrum-højre kandidater.

Renzi har sagt, at uanset søndagens resultater vil han blive på sin post som regeringsleder.

I stedet knytter han sin fremtid til at få gennemført en reform af forfatningen, som ifølge Renzi vil føre stabilitet med sig og afslutte Italiens lange tradition med svingdørs-regeringer.

Men nederlagene i Rom og Torino kan ifølge Reuters ses om et tegn på, at han kan få svært ved at samle nationen bag sig, når vælgerne skal stemme om en forfatningsreform.

Omkring 8,6 millioner - en femtedel af samtlige vælgere - kunne stemme søndag ved borgmestervalg i de 126 byer, hvor ingen kandidat vandt mere end 50 procent af stemmerne ved første valgrunde for to uger siden.

Raggi var favorit til at vinde i Rom, efter at hun ved den lejlighed satte kandidaterne fra de etablerede partier på plads ved at få 37 procent af stemmerne.

I Napoli, Italiens tredjestørste by, var slaget allerede tabt for Renzis parti, hvis kandidat blev slået 5. juni. Her genvinder den tidligere anklager, og uafhængige, Luigi de Magistris borgmesterposten.

/ritzau/Reuters