Roman om drabsforsøg på Bob Marley udløser Booker-pris

For første gang nogensinde går den prestigefyldte litteraturpris Man Booker Prize til en forfatter fra Jamaica.

44-årige Marlon James tildeles prisen for bogen "A Brief History of Seven Killings", der er en genfortælling om et drabsforsøg på reggae-legenden Bob Marley fra Jamaica.

- Åh min Gud. Wow, var første reaktion fra James, der iført smoking og med dreadlocks fik overrakt prisen af prins Charles ved en stor ceremoni i London tirsdag aften.

- Det er så vanvittigt, at når jeg vågner op i morgen, var det nok bare en drøm, siger han.

Man Booker-prisen gives til årets bedste bog skrevet på engelsk. Tidligere var det kun forfattere fra Commonwealth-lande, der kunne vinde. Men kriterierne er i år blevet udvidet.

Og der er næsten garanti for, at vinderen får boostet sit navn og forfatterkarriere.

Sidste års vinder, australske Richard Flanagan, har således solgt over 800.000 eksemplarer af "Den smalle vej til det dybe nord".

Handlingen i "A Brief History of Seven Killings" finder sted i Jamaicas hovedstad, Kingston.

Den 686 sider lange bog fortæller om øens store narkohandel og indeholder også kapitler skrevet på patois, et kreolsprog, der primært tales i Jamaica.

Med udgangspunkt i virkelige hændelser skriver Marlon James om dengang i 1976, hvor Bob Marley og hans følge blev angrebet før en koncert.

- Det er en kriminalroman, der tager os dybt ind i en historie fra ikke så længe siden, som vi ikke kendte så meget til.

- Det bevæger sig fremad i et forrygende tempo og vil blive en moderne klassiker, lyder skudsmålet fra juryformand Michael Wood.

Med prisen følger en check på 50.000 pund svarende til knap 500.000 kroner.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip