Ros fra Gaza til ny FN-rapport - kritik fra Israel

Hamas byder en ny FN-rapport om Gaza velkommen, mens Israel tager afstand fra den, skriver AFP.

Rapporten peger på, at begge parter kan have begået krigsforbrydelser under konflikten i Gaza sidste sommer.

- Hamas byder rapporten velkommen for dens fordømmelse af de zionistiske besætteres krigsforbrydelser under den sidste krig mod Gaza, siger Fawzi Barhum, en talsmand fra den islamistiske bevægelse, der har kontrollen med Gazastriben.

Premierminister Benjamin Netanyahu siger i en kommentar til FN-rapporten, at "Israel ikke begår krigsforbrydelser."

- Israel forsvarer sig mod en terrororganisation, som opfordrer til landets ødelæggelse, og som selv begår krigsforbrydelser, siger Netanyahu i en erklæring med henvisning til Hamas.

I Ramallah på den besatte Vestbred siger et højtstående medlem af Den Palæstinensiske Befrielsesorganisation, at "rapporten forstærker vores vilje til at gå til Den Internationale Straffedomstol, ICC."

Palæstinenserne har gjort forberedelser til en krigsforbryderretssag mod Israel ved ICC som led i bestræbelser på at få flere internationale organer til at forholde sig til den israelsk-palæstinensiske konflikt.

Den længe ventede undersøgelsesrapport fra FN fastslår, at der blev begået grove overgreb og menneskeretskrænkelser under sidste års Gaza-konflikt.

- I nogle tilfælde kan der være tale om krigsforbrydelser, fastslår rapporten.

I forbindelse med offentliggørelsen af rapporten betegnes ødelæggelserne i Gaza og de menneskelige lidelser blandt palæstinenserne som værende "uden fortilfælde".

- Det vil påvirke generationer fremover, siger amerikaneren Mary McGowan Davis, der har stået i spidsen for undersøgelsen, ifølge nyhedsbureauet AFP.

- Der er også en varig frygt i Israel blandt de lokalsamfund, der jævnligt er truet, tilføjer hun.

FN's eksperter har gennem knap et år efterforsket begivenhederne under krigen i Gaza i sommeren 2014.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip