Roskilde Bank-direktør: Bestyrelsen kunne have sagt stop

Skrevet af admin

25/04/2016

Dagens topnyheder

Roskilde Banks tidligere bestyrelse kunne på ethvert givet tidspunkt have taget mere kontrol med udlånet. Men det gjorde bestyrelsen ikke, for den var glad og tilfreds.

Det fortæller Niels Valentin Hansen, tidligere direktør for banken, mandag i Østre Landsret, hvor Finansiel Stabilitet har sagsøgt ledelsen i Roskilde Bank for en milliard kroner.

Banken, der krakkede under krisen efter at have lånt massivt til ejendomssektoren, godkendte ofte udlån, uden at bestyrelsen, som den ellers normalt skal, godkendte dem.

Normalt skal store udlån godkendes af bestyrelsen, men udlån kan gives uden om bestyrelsen, hvis de er presserende. Det skete i stor stil i Roskilde Bank.

- Jeg havde kun én interesse, og det var, at bestyrelsen synes, at det foregik på en ordentlig måde. Der var meget stor tilfredshed i bestyrelsen.

- Hvis de havde sagt: Det synes vi sgu ikke, vi skal gøre længere, så var det stoppet fra dag til dag, siger Niels Valentin Hansen.

En undersøgelse i Finanstilsynet viste, at 28 af 32 udlån i begyndelsen af 2007, der havde en størrelse, hvor de skulle forbi bestyrelsen, blev kategoriseret som "presserende".

- Vi gjorde det, fordi vi skulle være en nem og god partner for kunderne. Derfor skulle vi være fleksible og hurtige til at opfylde kundens behov.

- For denne type kunder (ejendomsinvestorer og udviklere, red.) var det karakteristisk, at de inden for kort tid skulle stille en bankgaranti. Det interval var ikke langt nok til, at man kunne lave en egentlig kreditvurdering, siger Niels Valentin Hansen.

Sagen om Roskilde Bank udløber af dens spektakulære krak i 2008. Efter en aggressiv vækst op til finanskrisen faldt banken fra hinanden og efterlod aktionærer og ikke mindst statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet, med enorme tab.

Niels Valentin Hansen blev som tidligere, mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsag til de enorme tab. Bestyrelsen blev opfattet som for svag til at stoppe ham.

Han og flere andre medlemmer af Roskilde Banks tidligere ledelse er sagsøgt for en milliard kroner plus renter af netop Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter krakket.

Niels Valentin Hansen og den tidligere ledelse er anklaget for at have svigtet i långivningen ved at have sat gang i en voldsom vækst, for ikke at have haft en tilstrækkelig styring af udlån og for ikke at have fulgt Finanstilsynets advarsler.

/ritzau/