Roskilde Bank-direktør: Bestyrelsen var fuldt oplyst

Skrevet af admin

02/05/2016

Mest læste i dag

Roskilde Banks tidligere administrerende direktør Niels Valentin Hansen afviser mandag, at bestyrelsen i banken skulle være underoplyst omkring de store udlån, der endte med at sænke den.

Det sker i Østre Landsret, hvor han, den tidligere bestyrelse og revisionshuset EY er afkrævet erstatning for tabene efter bankens spektakulære krak.

En del af sagen har omhandlet, at Niels Valentin Hansen var egenrådig og godkendte store lån uden bestyrelsens godkendelse. Men det billede kan han slet ikke genkende.

Han fortæller, at tidligere direktør for erhverv og kredit Allan Christensen fuldt ud informerede bestyrelsen om udlånet.

- Efter min opfattelse præsenterede Allan Christensen meget grundigt bevillingerne. Hans gennemgang var langt over, hvad jeg har oplevet fra andet bestyrelsesarbejde, siger Niels Valentin Hansen.

Tydeligt irriteret fortsætter han:

- Jeg ved ikke, om du har erfaring fra bestyrelsesarbejde?, spørger han sagsøgeren Finansiel Stabilitets advokat Christian Alsøe.

- Bare svar på spørgsmålet, irettesatte dommerne hurtigt den tidligere direktør.

Christian Alsøe fortsatte med spørgsmålet om, hvorvidt de store lån blev gennemgået mundtligt over for bestyrelsen på møder, hvor de skulle godkende dem eller acceptere dem efter de var blevet givet.

- Nej, de kunne læse alle sammen, svarer Niels Valentin Hansen spidst.

Sagen om Roskilde Bank udløber af dens spektakulære krak i 2008. Efter en aggressiv vækst op til finanskrisen faldt banken fra hinanden, og efterlod aktionærer og ikke mindst statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet, med enorme tab.

Niels Valentin Hansen blev som tidligere mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsagen til de enorme tab. Bestyrelsen blev opfattet som for svag til stoppe ham.

Han og flere andre medlemmer af Roskilde Banks tidligere ledelse er sagsøgt for en rund milliard plus renter af netop Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter krakket.

Niels Valentin Hansen og den tidligere ledelse er anklaget for at have svigtet i långivningen ved at have sat gang i voldsom vækst, ikke have haft en god nok styring på udlånet og ikke at have fulgt Finanstilsynets advarsler.

/ritzau/