Roskilde Banks direktør kendte ikke ejendomsspekulanter

Roskilde Bank, der gik ned med et brag under finanskrisen, havde lånt milliarder ud til kendte ejendomsspekulanter. Det var baseret på helt normale, forretningsmæssige overvejelser, siger tidligere bankdirektør Niels Valentin Hansen.

Han afgiver mandag forklaring ved Østre Landsret, hvor han, den tidligere bestyrelse og revisionshuset EY er sagsøgt for en milliard kroner plus renter af Finansiel Stabilitet, der overtog resterne af Roskilde Bank efter dennes krak.

Krakket kom ikke mindst på grund af et markant udlån til ejendomssektoren, deriblandt altså kendte spekulanter.

- Nej, jeg kendte ikke nogen af de omtalte personer personligt. Jeg havde mødt nogle af dem i professionelt øjemed. Og så kom nogle af dem til min afskedsreception, siger Niels Valentin Hansen.

Han forklarer samtidig, at han ikke ved, hvordan de blev kunder i Roskilde Bank.

- Erhvervschef Lars Jensen havde et meget bredt kontaktnet, og det var sådan, vi kom i kontakt med dem, mener jeg, siger Niels Valentin Hansen.

Roskilde Bank havde op til sit krak store udlån til blandt andre Kay Wilhelmsen, Carsten Leveau, Steen Gude og Kenneth Schwartz Thomsen for samlet milliarder af kroner.

- Engagementerne blev for mange startet tilbage i 1990’erne. Selvfølgelig har de udviklet sig med samfundet siden da, siger Niels Valentin.

Udlånet til spekulanterne steg markant i takt med, at Roskilde Banks aggressive fokus på ejendomsmarkedet blev gennemført.

I 2006 havde Carsten Leveau via selskabet Centerplan lånt 636 millioner kroner af Roskilde Bank, en fordobling på få år.

Sagen om Roskilde Bank udløber af dens spektakulære krak i 2008. Efter en aggressiv vækst op til finanskrisen faldt banken fra hinanden og efterlod aktionærer og ikke mindst statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet, med enorme tab.

Niels Valentin Hansen blev som tidligere, mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsag til de enorme tab. Bestyrelsen blev opfattet som for svag til at stoppe ham.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip