Roskilde Banks eksdirektør sagde ikke nej til større udlån

Skrevet af admin

25/04/2016

Mest læste i dag

Niels Valentin Hansen, tidligere mangeårig direktør for den krakkede Roskilde Bank, mindes ikke at have sagt nej til udlån, som blev sendt videre til godkendelse af bankens kreditudvalg.

Det fortæller han mandag i Østre Landsret, hvor han, den tidligere bestyrelse samt revisionshuset EY er sagsøgt for en milliard kroner plus renter af Finansiel Stabilitet.

Her fortæller direktøren, at han ikke mindes at være gået imod bankens såkaldte Kreditudvalg, den myndighed, der vurderer større udlån, på noget tidspunkt.

Kreditudvalget skal ved en vis størrelse lån sende det til godkendelse hos direktionen og bestyrelsen.

- Jeg har ikke været ude for at have sagt nej til en henvendelse fra Kreditudvalget. Jeg sagde ikke nej til nogen engagementer. Man stoler jo på dem, der har sat sig grundigt ind i det, siger Niels Valentin Hansen mandag.

Det med henvisning til, at direktørerne under ham, der skulle sende låneansøgninger til godkendelse, var bedre inde i sagerne, og at han efter 25 års samarbejde stolede på dem.

- Behandlingen i Kreditudvalget var grundig. Og så er det jo ikke så kompliceret. Hvis man har tillid til kunden og hans evne til at gennemføre projektet, så siger man jo ja, siger Niels Valentin.

Sagen om Roskilde Bank udløber af dens spektakulære krak i 2008. Efter en aggressiv vækst op til finanskrisen faldt banken fra hinanden og efterlod aktionærer og ikke mindst statens skraldeselskab, Finansiel Stabilitet, med enorme tab.

Niels Valentin Hansen blev som tidligere mangeårig bankdirektør af mange anset for at være hovedårsagen til de enorme tab. Bestyrelsen blev opfattet som for svag til stoppe ham.

Han og flere andre medlemmer af Roskilde Banks tidligere ledelse er sagsøgt for en rund milliard plus renter af netop Finansiel Stabilitet, der overtog banken efter krakket.

Niels Valentin Hansen og den tidligere ledelse er anklaget for at have svigtet i långivningen ved at have sat gang i voldsom vækst, ikke have haft en god nok styring på udlånet og ikke at have fulgt Finanstilsynets advarsler.

Banken havde lånt milliarder ud til kendte ejendomsspekulanter og sårbare entreprenører.

/ritzau/