Roskilde Festival tænder for musikken med politisk opråb

Lørdag indtog de første 55.000 festivalgæster campingpladsen på dette års Roskilde Festival. Nu venter de bare på, at musikken begynder at spille.

Det sker onsdag, når de syriske flygtninge fra The Syrian National Orchestra of Arabic Music sammen med den verdenskendte frontfigur fra Blur og Gorillaz, Damon Albarn åbner Orange Scene.

Det er der ifølge talskvinde for Roskilde Festival, Christina Bilde, en god grund til.

- Det hænger sammen med vores holdningsfokus i år, som handler om lighed og menneskerettigheder, siger hun.

- Det er vigtigt for os, at vores holdningsfokus ikke kun kommer til udtryk gennem vores debatter og workshops, men at det også sker gennem kunst og musik.

The Syrian National Orchestra of Arabic Music er et klassisk syrisk ensemble bestående af musikere fra Mellemøsten, primært Syrien og Libanon.

De spiller klassisk arabisk musik og blev dannet tilbage i 1990, men som følge af borgerkrigen i Syrien, der brød ud i 2011, har de været spredt for alle vinde.

Spørgsmål: Går det politiske budskab ikke ind og skygger for musikken ved at lade et orkester bestående af flygtninge åbne Orange Scene?

- Nej, det mener jeg ikke, det gør. Det bliver en helt exceptionel oplevelse. Det er meget dygtige musikere, og mange af dem har spillet med Damon Albarn før, siger Christina Bilde.

- Det bliver et møde mellem mennesker, kultur, musik og politik, og det er det smukke ved det. Jeg synes, at det er sindssygt spændende, for det bliver en anderledes "åbner" for festivalen.

Christina Bilde lægger ikke skjul på, at åbningen af Orange Scene i år skal opfattes som et politisk statement, men forsikrer om, at der ikke gås på kompromis med den musikalske kvalitet.

- Vi ville aldrig sende nogen på scenen med det ene formål, at det er et budskab, som vi finder vigtigt at sætte fokus på. Det skal være artister, som vi ved kan levere en god liveoptræden, siger hun.

Tirsdag sætter festivalen også fokus på lighed og menneskerettigheder, når whistlebloweren Edward Snowden taler på festivalen via en satellitforbindelse fra sit eksil i Moskva.

/ritzau/

Dagens Gossip