Roskildesyge smitter ved buffeten

Sidste år blev 1.302 mennesker smittet med roskildesyge efter at have spist ved en buffet i en restaurant eller en virksomhedskantine. Og inden for den seneste måned har der været fem udbrud med 166 smittede bare på Sjælland. Det viser tal fra Fødevarestyrelsen ifølge Søndagsavisen.

De mange smittetilfælde får nu Fødevarestyrelsen og Fødevareministeriet til at sætte ekstra fokus på restauranter med julebuffeter.

»De seneste år har vi set, at alt for mange bliver syge af maden, og det er derfor, Fødevarestyrelsens julekampagne har fokus på problemet. Det kan ikke være meningen, at man skal frygte at få dårlig mave, når man spiser ude,« siger fødevareminister Dan Jørgensen (S) til Søndagsavisen.

Alene fra 2010 til 2012 er der sket en firedobling i udbrud, hvor buffetgæster smittede andre ved buffeten. Det skyldes, at vi er blevet mere sjuskede med håndhygiejnen, forklarer udbrudskoordinator i Fødevarestyrelsen Morten Lisby.

»Under influenzaepidemien for nogle år siden viste hele Danmark, at vi kunne vaske hænder, så der var færre udbrud. Men nu ser vi, at buffetgæster sjusker med håndhygiejnen, så der er sket en stigning igen,« siger han til Søndagsavisen.

Dagens Gossip