Rouhani får blandet modtagelse for USA-kurs

For første gang siden den iranske revolution i 1979 talte de to regeringsledere for USA og Iran, Barack Obama og Hassan Rouhani, i telefon fredag.

Mens visse iranske aviser hyldede dialogen med USA, blev nyheden modtaget anderledes dårligt af kritikere af den »Store Satan«, et af USAs øgenavne i Iran. Knap 60 mennesker stimlede ifølge AFP sammen ved Mehrabad Lufthavn i Tehran, hvor Rouhanis kortege kørte fra lørdag, hvor de demonstrerede under paroler om »død over Amerika« og »død over Israel«.

Men kritikerne blev overdøvet af tilråb fra 200-300 demonstranter, som var mødt op for at hylde præsidenten.

Skoen blev kastet mod ham, da han rejste sig op gennem soltaget på sin bil for at hilse på de fremmødte. Den ramte forbi sit mål.

Tidligere på ugen mødtes USAs udenrigsminister, John Kerry, med sin iranske kollega, Javad Zarif, hvor de diskuterede kommende forhandlinger om Irans omstridte atomprogram, og fredag talte de to præsidenter så sammen i et kvarter over telefon.

I lufthavnen fortalte Rouhani ifølge AFP, at samtalen var forgået på Obamas initiativ.

»Jeg blev informeret om, at præsident Obama ville tale med mig i nogle minutter,« citeres præsidenten for at sige.

Iranerne har hele tiden hævdet, at deres atomprogram udelukkende har fredelige formål, men USA og flere andre vestlige lande frygter, at Iran er i gang med at udvikle atomvåben.

Som præsident er Rouhani formelt leder af regeringen, men hans magt er begrænset. Landets øverste leder, Ayatollah Ali Khameni, har det sidste ord både i indenrigs- og udenrigspolitiske spørgsmål. Rouhani siger dog, at han har fået mandat til at forhandle om atomspørgsmålet.

Telefonsamtalen mellem Obana og Rouhani er også blevet godkendt af ayatollahen. Det oplyser talsmand for den indflydelsesrige udenrigspolitiske kommission, Hossein Naqavi Hosseini, ifølge AFP.

Dagens Gossip