Rovfuglemordere på spil: Bruger ulovlig gift

Alene på Fyn og Langeland er adskillige havørne og røde glenter de senere år fundet døde efter forgiftning med stoffet carbofuran. Det skriver TV2fyn.dk

Senest blev en rød glente i maj fundet død øst for Vrå i Vendsyssel, og efter en obduktion hos DTU Veterinærinstituttet kunne man fastslå, at glenten, ligesom en række andre rovfugle, er blevet dræbt med den voldsomme skadedyrsgift carbofuran, som blev forbudt i EU allerede tilbage i 2008. Det oplyser biolog Knud Flensted til TV2.

- Det er meget trist, at vi i den danske natur bliver ved at finde eksempler på giftdræbte rovfugle, hvor det tilsyneladende i særlig grad går ud over røde glenter og havørne, siger han.

Alene på Fyn og Langeland er seks havørne fundet forgiftede, og i august 2015 blev der ved Marslev øst for Odense fundet en død havørn, der først for nylig er blevet sendt til obduktion. Også dette dyr viste sig at have et højt indhold af carbofuran i kroppen, og Knud Flensted gætter på, at der bliver udlagt kød forgiftet med carbofuran, som de ådselædende fugle så æder.

- Meget taler for, at giften er købt og importeret illegalt via internettet med det formål at slå dyr ihjel. Noget tyder på, at carbofuran florerer på visse egne og i kredse, der ikke bryder sig om rovdyr eller andre dyr, som så forgiftes, siger Knud Flensted.

Carbofuran er tidligere blevet brugt af landbruget til eksempelvis bekæmpelse af skadedyr i roer, men der er næppe tale om gift fra gamle lagre, mener Knud Flensted.

Det er dog ikke kun fulge, der de senere år er døde efter at have indtager carbofuran. I 2012 døde to hunde på Sydsjælland efter at have ædt carbofuran-forgiftet kød, der var lagt ud i naturen.

- Det er nærliggende at forestille sig, at kødet var tiltænkt rovfugle eller andre rovdyr, siger Knud Flensted.

Følg Dagens Dyr for flere lignende artikler:

 

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip