Rumæner lokket til Danmark: Vi fik mad fra skraldespande

Det var med udsigten til et arbejde som maler, at en rumænsk mand i foråret sidste år sagde farvel til sin hustru og satte sig ind i en bus med retning mod Danmark.

Opholdet blev dog ingen succes. I stedet for at arbejde levede den 46-årige mand under primitive kår, mens en gruppe landsmænd ifølge anklagemyndigheden misbrugte hans identitet til kriminalitet.

Ved Retten i Hillerød er tre rumænske søskende tiltalt for blandt andet menneskehandel, vold og trusler mod 17 rumænere, og det er i den forbindelse, at den 46-årige tirsdag er mødt op for at vidne.

Det var den ældste af de tiltalte, en 39-årig mand, der havde stillet ham jobbet som maler i udsigt. Det var også ham, der betalte for rejsen, forklarer vidnet.

Den 46-årige og en gruppe andre rumænere blev indlogeret på et motel i nærheden af Fredensborg.

- Vi havde ingen penge til mad, men nogle familiemedlemmer til de tiltalte kom med noget til os. Det var fra skraldespande. Vi var også selv ude at kigge i skraldespande efter mad, siger manden. Han syntes dog ikke, at det var ulækkert.

Umiddelbart efter ankomsten til Danmark tog en søster til de tiltalte den 46-årige med til Borgerservice. Formålet var angiveligt at skaffe danske papirer.

- Jeg skrev under, men jeg var ikke klar over, hvad jeg skrev under på. Det var jo kun dem, der kunne dansk, siger vidnet.

Anklagemyndigheden mener, at de tiltalte brugte de 17 rumæneres identiteter til at købe varer og svindle for cirka 1,2 millioner kroner.

Den 46-årige fortæller da også, at de tiltalte på et tidspunkt flyttede ham til et hus i Jylland.

- Vi fik at vide, at vi skulle være i huset og skrive under, når der kom pakker, men at vi ikke måtte åbne dem. Der blev modtaget to-tre pakker til mig i Jylland, siger han.

De tre tiltalte nægter at have udnyttet deres landsmænd. De afviser også at have truet flere af dem til tavshed.

Derimod skal de påståede ofre have rejst til Danmark og medvirket til bedrageriet af egen fri vilje, mener forsvarerne til de tiltalte.

Retssagen mod de tre rumænere er den første i et større kompleks, der efter alt at dømme er danmarkshistoriens største sag om menneskehandel.

Anklagemyndigheden anslår, at op mod 300 rumænere er blevet opsøgt i Rumænien og lokket til Danmark.

/ritzau/

Dagens Gossip