Rumæniens nye premierminister er tidligere EU-kommissær

Tidligere EU-kommissær for landbrug Dacian Ciolos blev tirsdag udpeget som Rumæniens nye premierminister og skal lede landet indtil parlamentsvalget næste år.

Bliver den 46-årige godkendt af parlamentet, skal han sammensætte en regering af teknokrater og styre landet indtil valget i efteråret 2016.

Rumæniens præsident, Klaus Iohannis, pegede på den tidligere kommissær, da socialisten Victor Ponta trådte tilbage 4. november som følge af massive protester i kølvandet på en brand, som dræbte 32 på en natklub i landets hovedstad, Bukarest.

- Jeg ser en regering af teknokrater som løsningen for nu.

- Politiske partier er enige i denne idé. Jeg er overbevist om, at det er den rigtige vej det næste år, sagde Iohannis til journalister.

Branden efterlod knap 200 sårede, hvorefter 20.000 gik på gaden for at kræve, at Victor Ponta, vicestatsministeren og den lokale borgmester trådte tilbage.

- Jeg træder tilbage som premierminister. Jeg håber, at det vil tilfredsstille de mennesker, der er gået på gaden, sagde Victor Ponta i en tv-tale.

Demonstranter mener, at korruption er skyld i, at natklubben trods manglende sikkerhedsforanstaltninger havde tilladelse til at afvikle begivenheden med indendørs fyrværkeri.

Ponta blev anklaget for korruption 21. september og har været for retten.

Branden startede, da fyrværkeri under en rockkoncert i natklubben satte ild til en del af natklubbens isolering, der ikke var brandsikret. Herefter udspillede paniske scener sig, da 400 mennesker forsøgte at flygte fra natklubben.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip