Rumænsk regeringsleder går af efter dødsbrand på natklub

Den rumænske premierminister, Victor Ponta, træder tilbage oven på massive protester.

Baggrunden for hans afgang er, at en brand fredag i sidste uge dræbte 32 på en natklub i landets hovedstad Bukarest. Det siger Victor Ponta i en national TV-tale, skriver nyhedsbureauet AFP.

- Jeg træder tilbage som premierminister. Jeg håber, at det vil tilfredsstille de mennesker, der er gået på gaden, siger han.

Der har siden branden været folkelige protester, der har krævet regeringens afgang. De får nu deres vilje, oplyser Liviu Dragnea, der er leder af regeringspartiet Socialdemokraterne i Rumænien.

- Victor Ponta opgiver sit mandat. En eller anden må tage ansvaret for, hvad der er sket. Det er en alvorlig sag, og vi lover en hurtig løsning på situationen, siger Liviu Dragnea til journalister i det rumænske parlament.

- I har måske lagt mærke til de tusindvis af mennesker i går aftes, og hvad de krævede, siger han med henvisning til de demonstrationer, der har været siden branden.

Efterforskningen efter branden har vist, at visse sikkerhedsforanstaltninger ikke blev overholdt på natklubben. Det kostede 32 livet og efterlod næsten 200 sårede.

Demonstranter har siden krævet regeringens afgang, fordi de mener, at korruption er skyld i, at natklubben på trods af overtrædelserne havde de nødvendige tilladelser til at afvikle et show med indendørs fyrværkeri.

Branden startede, da fyrværkeri under en rockkoncert i natklubben satte ild til en del af natklubbens isolering, der ikke var brandsikret. Herefter udspillede paniske scener sig, da 400 mennesker forsøgte at flygte fra natklubben.

Tirsdag var 20.000 mennesker på gaden i Bukarest for at kræve, at Victor Ponta, vicestatsministeren og den lokale borgmester træder tilbage.

/ritzau/

Dagens Gossip