Rumfly letter trods problemer med affyringsrampen

Skrevet af admin

11/02/2015

Dagens topnyheder

Det europæiske rumagenturs (ESA) vinge- og mandskabsløse rumfly Intermediate eXperimental Vehicle (IXV) er lettet fra en rumstation i Fransk Guyana.

Nedtællingen gik ellers i stå, da der var fire minutter tilbage på uret, på grund af problemer med affyringsrampen. Opsendelsen blev udskudt med 40 minutter, og IXV startede sin rejse 14.40 dansk tid.

Udsættelsen skyldtes problemer med kommunikationen mellem rumflyet og affyringsbasen. Problemer, der vil betyde, at den vitale data ikke kan indsamles.

ESA fik løst problemet, og rumflyet IXV kommunikerer fint med rumstationen på sin tur rundt om jorden og tilbagevenden til Jordens atmosfære.

Rumflyet ventes tilbage til Jorden ved 16:30-tiden.

IXV er et eksperimentelt fartøj. Formålet med dets opsendelse er at teste og opsamle data omkring rumflyets passage fra rummet til Jordens atmosfære.

Hvis alt går som planlagt, kan det bane vejen for en ny generation af genbrugelige rumraketter og give ny viden om tilbagevenden til Jordens atmosfære.

Både amerikanske Nasa og det russiske rumagentur har succesfuldt foretaget lignende operationer, og selvom der reelt deles viden mellem Nasa og ESA, vil ESA gerne have den praktiske erfaring.

/ritzau/