Rummission er en succes trods to dages batterilevetid

Skrevet af admin

15/11/2014

Mest læste i dag

Landingsfartøjet Philae nåede at indsamle størstedelen af den forventede datamængde, inden Philae led af strømsvigt efter kun to dage på kometen 67P. Missionen kan derfor betegnes som en succes.

Det vurderer astrofysiker Kristoffer Leer fra DTU Space over for Ritzau.

- Ifølge ESA (Den Europæiske Rumorganisation, red.) har man fået 80-90 procent ud af potentialet af de to dage, som Philae har været på kometen, så at den løber tør for strøm er ikke nogen katastrofe, siger han.

Philae landede i første omgang efter planen, men man fik ikke forankret harpunerne nok til, at Philae ikke drev væk. Landingsfartøjet tog derfor et spring på en kilometer og landede uheldigt i et skyggeområde foran en klippe.

- Man kan ikke klandre nogen for det her. Held og uheld er en del af rummissioner, og det her har været en blanding. Springet var ren uheld, og det var der ingen, der havde set komme, siger Kristoffer Leer.

Kristoffer Leer understreger samtidig, at når man tænker på, at missionen har varet i ti år, har teknologien gjort det rigtig fint.

Forskerne bag missionen håber at kunne få kontakt til Philae i løbet af par måneder, men oplyser samtidig, at intet er sikkert, og man kan risikere aldrig at få hul igennem til landingsfartøjet igen.

Philae var på en mission på kometen 67P for at indsamle prøver af kometens overflade, der kan hjælpe med at forklare solsystemets oprindelse. Det er muligt, fordi kometen indeholder nedfrosset materiale fra solsystemets dannelse som en tidskapsel.

Det er første gang nogensinde, at det er lykkedes at lande på en komet, da Philae 12. november nåede sin destination.

Resultaterne og en første rapport af prøveindsamlingerne ventes at blive præsenteret ved en konference i San Francisco i løbet af den kommende måneds tid.

/ritzau/