Rumrejse giver lille lønstigning til Astro-Andreas

Skrevet af admin

02/09/2015

Dagens topnyheder

For at komme i betragtning som astronautkandidat skal man knokle længe:

Man skal tage sig en videregående uddannelse, blive en dygtig forsker og lære så mange sprog som muligt - samtidig med, man får dyrket sin sport og holdt formen ved lige.

Og det er kun billetten til det europæiske astronautkorps. Herfra skal man foretage endnu mere knoklearbejde for at blive udvalgt til en rigtig tur i rummet, som den danske Andreas Mogensen lige nu foretager.

Alt det arbejde, kombineret med fagets store risici, vil flere nok tro bliver betalt med en astronomisk høj løn.

Men sådan er det langt fra, fortæller European Space Station (ESA):

- Han får det samme i løn som en gennemsnitlig ingeniør i Danmark, fortæller Andreas’ kontaktperson i ESA, Rosita Suenson, til Ritzau.

Selvom det fremgår af ESA's hjemmeside, at Andreas Mogensen stiger et løntrin efter sin første udsendelse til rummet, skal man heller ikke tro, at den nye løn er voldsom, lyder det fra ESA:

- Det er ikke den store sum penge, siger Rosita Suenson, der dog nævner, at han selvfølgelig selv kan forhandle sig til en bedre løn.

En gennemsnitlig privatansat ingeniør i Danmark tjener omkring 50.000 kroner om måneden, hvis cheflaget også tælles med i statistikken, fremgår det af et notat fra 2014, fra Ingeniørforeningen, IDA.

Derudover kan Andreas Mogensen sandsynligvis slippe en del billigere i skat end den gennemsnitlige danske ingeniør.

Han bor og arbejder nemlig i Köln i Tyskland og betaler sandsynligvis derfor skat i Tyskland.

Andreas Mogensen er lige nu i kredsløb om Jorden i det russiske rumfartøj Sojus, der blev opsendt fra byen Baikonur i Kasakhstan tidligt onsdag morgen.

I alt skal Andreas Mogensen tilbringe ti dage i rummet, heraf otte på Den Internationale Rumstation (ISS), som han ventes at nå frem til fredag.

/ritzau/