Rusland advarer mod at bombe syrisk atomreaktor

»Hvis et sprænghoved med overlæg eller ved et uheld rammer MNSR-reaktoren, vil konsekvenserne være katastrofale,« lyder det ifølge Reuters i en erklæring fra det russiske udenrigsministerium.

Ifølge ministeriet vil højradioaktive materiale enten risikere at forurene omgivelserne eller at falde i hænderne på folk. der vil bruge det som våben.

IAEA mødes 9. september, og her vil russerne »helt sikkert rejse spørgsmålet for agenturets styrelsesråd«, siger en talsmand for udenrigsministeriet til AFP.

Mødet vil falde sammen med, at USAs Kongres begynder at debattere, hvorvidt den vil bakke op om præsident Obamas ønske om at rette et angreb mod Syrien for regimets anvendelse af kemiske våben.

IAEA sendte i sidste uge en rapport til medlemslandene, hvoraf det fremgik, at Syrien selv har erklæret, at der befinder sig »en mindre mængde radioaktivt materiale« i reaktoren. I den reaktortype anvendes normalt højt beriget uran.

Ifølge Mark Hibbs, der er ekspert i atomteknologi ved Carnegie Endowment-tænketanken, er MNSR-reaktoren så lille, at den ikke indeholder ret meget radioaktivt materiale. En fuldtræffer eller en fatal beskadigelse af reaktoren vil dog »medføre en alvorlig lokal strålingsfare«, lyder hans vurdering.

Israels luftvåben bombede i 2007 en atomreaktor, som syrerne var ved at opføre i et ørkenområde. Ifølge efterretningsrapporter var den af nordkoreansk design og kunne i drift producere plutonium til atomvåben.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip