Rusland: Assad kan bevise oprøreres gasangreb

Det syriske regime har onsdag overleveret Rusland en række nye data, der angiveligt indikerer, at oprørere var involveret i angrebet med kemiske våben i Syrien den 21. august.

Amerikanske toppolitikere har tilkendegivet, at de er sikre på, at det var regimet med præsident Bashar al-Assad i spidsen, som var skyld i angrebet, ligesom at de 28 EU-lande tidligere har betonet, at meget synes at pege i den retning.

Omvendt har russerne, der er Syriens allierede, afvist, at det syriske regime har haft en rolle i gasangreb.

- Vi fik at vide, at materialet er bevis for, at oprørerne var involveret i det kemiske angreb, fortæller Ruslands viceudenrigsminister, Sergej Ryabkov, efter et møde i Syriens hovedstad, Damaskus, ifølge russiske nyhedsbureauer.

I samme anledning understreger Ryabkov, at russerne er skuffede over rapporten fra FN's våbeninspektører, som betegnes som selektiv.

- Uden det fulde billede kan vi ikke se konklusionernes karakter som andet end politiske, partiske og ensidige, lyder det fra viceudenrigsministeren.

FN-rapporten blev offentliggjort mandag og slår en tyk streg under, at nervegassen sarin blev brugt under angrebet den 21. august, hvor mere end 1400 mennesker blev dræbt. Men FN's våbeninspektører undlader at placere ansvaret for angrebet.

Både Frankrig og Storbritannien er efter rapportens offentliggørelse dog overbeviste om, at kun Assad-styret kan stå bag.

USA og Rusland er enedes om en plan for at få Syriens kemiske våben under international kontrol.

Men i FN's Sikkerhedsråd har de fem vetomagter vanskeligt ved at finde frem til fælles fodslag over for Syrien - primært fordi russerne ikke vil gå med til en resolution, der holder døren åben for et muligt militært angreb.

/ritzau/AFP

Dagens Gossip