Rusland bekræfter: Greenpeace-aktivister flyttes

Russiske myndigheder bekræfter, at 30 miljøaktivister fra Greenpeace - deriblandt en dansker - flyttes fra et fængsel i Murmansk til et andet i Skt. Petersborg, og det kommer formentlig til at ske i denne uge.

Det russiske nyhedsbureau Itar-Tass citerer en repræsentant fra efterforskningen, der fortæller, at det præcise tidspunkt ikke er besluttet.

- Overflytningen til Skt. Petersborg skal bidrage til at lette retsprocessen og den juridiske beskyttelse af de anholdte, mens sagen efterforskes, siger repræsentanten.

Alle de varetægtsfængslede befinder sig i øjeblikket i detentionen i Murmansk, siger Greenpeace' talskvinde Maria Favorskaya.

Greenpeace i Danmark har tidligere sagt, at aktivisterne med "99 procent" garanti vil blive flyttet til Skt. Petersborg.

De 30 Greenpeace-aktivister, herunder danske Anne Mie Roer Jensen, har siddet varetægtsfængslet, efter at deres skib, Arctic Sunrise, i september blev opbragt af russiske skibe og ført til Murmansk i det nordlige Rusland.

Først blev aktivisterne tiltalt for pirateri, der i Rusland kan medføre op til 15 års fængsel. Sidenhen er tiltalen blevet ændret til den mildere anklage "hooliganisme", hvor strafferammen er syv år.

Igennem Anne Mie Roer Jensens advokat og en repræsentant for en menneskerettighedsorganisation har Greenpeace i sidste uge fået oplyst, at den danske aktivist er ved godt mod både helbredsmæssigt og mentalt.

/ritzau/Itar-Tass

Dagens Gossip