Rusland beskylder USA for afpresning om Syrien

Præsident Bashar al-Assads regering har afleveret information om styrets arsenal af kemiske våben til Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben (OPCW), der overvåger, at Syrien efterlever aftalen mellem USA og Rusland.

Rusland, der sammen med Kina har blokeret tre udkast til en resolution fra FNs Sikkerhedsråd siden 2011, er imod vestlige trusler om magtanvendelse under FN-chartrets kapitel syv, som især USA og Frankrig er fortalere for.

»Vores amerikanske partnere er begyndt at afpresse os: Hvis Rusland ikke støtter en resolution under kapitel syv i FNs Sikkerhedsråd, så vil vi stoppe arbejdet i Organisationen for Forbud mod Kemiske Våben,« sagde Sergej Lavrov ifølge AFP. Han fortsatte kritikken:

»De ser ikke den amerikansk-russiske aftale som en chance for at redde planeten fra betydelige kvantiteter af kemiske våben i Syrien, men som en chance for at gøre, hvad Rusland og Kina ikke vil tillade, nemlig at gennemtvinge en resolution, der involverer truslen om magt mod regimet og beskyttelse af oppositionen,« sagde udenrigsminister Sergej Lavrov, der samtidig beskyldte de vestlige lande i FNs Sikkerhedsråd for kun at have øje for afsættelsen af Bashar al-Assad.

Han sagde desuden, at Rusland er klar til at sende tropper til Syrien for at sikre FNs inspektørers sikkerhed.

Tre ansatte ved den russiske ambassade i Damaskus blev søndag såret, da mortergranater søndag ramte ambassadens grund. Ruslands udenrigsministerium oplyser, at ingen af de sårede er livsfarligt kvæstede, og at episoden nu vil blive undersøgt.

Dagens Gossip