Rusland brænder ost og svin fra EU for at stoppe import

Selvom Rusland har forbudt importen af en lang række vestlige fødevarer, kommer frugt, mælkeprodukter og kød fra udlandet forsat ind i landet på ulovlig vis.

Men med et præsidentielt dekret, som torsdag træder i kraft, forsøger Ruslands regering at sætte en stopper for de store mængder af ulovligt importerede fødevarer.

Ifølge dekretet skal alle fødevarer, der er omfattet af embargoen, destrueres - og helst allerede ved grænsen.

Importforbuddet gælder landbrugsprodukter og andre fødevarer fra lande, der har indført sanktioner mod Rusland i forlængelse af Ukraine-krisen. Danmark er som medlem af EU et af de lande, der er blevet ramt.

Eksporten af især kød og mælk til Rusland har ramt dansk landbrug hårdt.

Det er ventet, at den første mængde produkter bliver destrueret torsdag i Orenburg og Sankt Petersborg.

- Op til 20 ton ost bliver tilintetgjort i Orenburg, og svinekød vil blive ødelagt i Sankt Petersborg, siger Julia Melano, talskvinde for de russiske fødevaremyndigheder, ifølge nyhedsbureauet Tass.

Hun oplyser, at nektariner, der fylder tre lastbiler, også vil blive destrueret snarest.

Frugt og grønt vil blive kørt på lossepladsen, mens kød- og mælkeprodukter vil blive brændt på grund af faren for smitsomme sygdomme.

Mængden af forbudte udenlandske fødevarer er faldet med 90 procent i Rusland, efter at præsident Vladimir Putin underskrev loven for en uge siden, hævder myndighederne.

I juni meddelte Rusland, at der i yderligere et halvt år vil være importforbud på en række fødevarer fra EU-landene.

Det skete som en reaktion på, at EU har forlænget de sanktioner mod Rusland, som blev indført på grund af konflikten i Ukraine.

/ritzau/Tass

Dagens Gossip