Rusland er klar til at levere missilsystemer til Iran

Ruslands statslige våbeneksportør, Rosoboronexport, siger mandag, at man er ved at klargøre en kontrakt om levering af S300-missilsystemer til Iran. Det skriver nyhedsbureauet Interfax ifølge Reuters.

Aftalen med Iran blev indgået i 2007, men blev lagt på is som følge af FN's våbensanktioner mod landet.

I april underskrev Ruslands præsident, Vladimir Putin, en lov, som åbnede for salget af det avancerede missilsystem til Iran, skriver nyhedsbureauet NTB.

Der er tale om et system af langtrækkende jord-til-luft missiler, som blev udviklet i sovjettiden og først taget i brug i 1979, da det blev benyttet til forsvar af militærbaser og vigtige fabrikker og institutioner.

S300-systemet, der i Nato har kodenavnet SA-20, er siden blev opgraderet og benyttes af Ruslands væbnede styrker i en række forskellige varianter. De kraftigste af missilerne har en rækkevidde på op mod 350 kilometer.

Ud over at kunne bruges mod fly er de russiske mobile missilsystemer i stand til at tilintetgøre ballistiske missiler, skriver BBC.

Iran har tidligere i år indgået en atomaftale med Vesten til gengæld for, at de økonomiske sanktioner mod landet blev ophævet.

FN's våbenembargo skal i henhold til aftalen bestå i yderligere fem år, og sanktioner, der gælder raketter og raketteknologi, skal bestå i otte år. Det står ikke klart, hvordan Rusland vil bære sig ad med at omgå sanktionerne, skriver NTB.

/ritzau/Reuters

Dagens Gossip