Rusland: EU er ekstremt ukonstruktiv

Ruslands udenrigsministerium kalder EU's beslutning om at stoppe forhandlinger om visumliberalisering som straf for landets Ukraine-fremfærd "ekstremt ukonstruktiv". Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

EU's stats- og regeringschefer besluttede ved et ekstraordinært topmøde torsdag at stoppe forhandlingerne om visumliberalisering og en større økonomisk aftale med Rusland, som de seneste dage har sendt soldater til den ukrainske Krim-halvø.

I en erklæring fra det russiske udenrigsministerium står der, at Rusland vil svare igen, hvis der bliver indført sanktioner. Desuden vil man "ikke acceptere den hårde tone med sanktioner og trusler" fra EU.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) lader sig ikke provokere af den russiske reaktion.

- Nu skal man altså lige holde proportionerne i orden her. Det er Rusland, der er ved at ændre på den praksis, der har været i Europa siden Anden Verdenskrig – nemlig at man ikke ændrer på grænserne ved militær magt og vold, siger Lidegaard til Ritzau.

- Hvis man ønsker nye grænser, så forhandler man med fredelige midler. Så vi svarer sådan set politisk og diplomatisk på noget, der faktisk er militæranvendelse og invasion, som ikke hører nogen som helst steder hjemme i folkeretten, tilføjer han.

EU besluttede torsdag på et ekstraordinært topmøde i Bruxelles at opfordre Rusland til "straks at trække sine væbnede styrker tilbage og åbne for internationale observatører".

Desuden fordømte EU på det kraftigste Ruslands "uprovokerede brud på Ukraines suverænitet og territoriale integritet".

- Vi har hele tiden fra EU’s side forsøgt at levere en balanceret tilgang, hvor vi på den ene side må vise Rusland, at deres ageren har konsekvenser, og på den anden side holder en dør åben til forhandlinger, siger Martin Lidegaard.

/ritzau/

Dagens Gossip