Rusland fængsler aktivister på stribe

En russisk domstol er torsdag i gang med at tage stilling til de Greenpeace-aktivister, som i sidste uge indledte en aktion mod en boreplatform i Det Arktiske Ocean.

Domstolen har besluttet at varetægtsfængsle flere af de udenlandske Greenpeace-aktivister på skibet Arctic Sunrise i to måneder, oplyser miljøorganisationen.

Det russiske nyhedsbureau Interfax har bekræftet flere af domstolens afgørelser.

Tidligere blev to russiske miljøaktivister fra en gruppe på i alt 30 aktivister varetægtsfængslet i foreløbig to måneder af en domstol i Murmansk.

Det er ved at blive undersøgt, om der er grundlag for at rejse sigtelse efter den alvorlige paragraf om pirateri, oplyser pressetalsmand for Greenpeace, Poul Bonke Justesen, over for Ritzau.

Straffen for pirateri kan give helt op til 15 års fængsel.

Ruslands præsident, Vladimir Putin, sagde ellers onsdag, at han ikke anså aktivisterne for pirater.

- Det er absolut klart, at de selvfølgelig ikke er pirater. Men formelt forsøgte de at borde denne platform. Det er tydeligt, at disse mennesker har brudt international lov, sagde Putin på en arktisk konference i Salekhard.

De 30 aktivister, deriblandt en dansk kvinde, fremstilles i løbet af torsdagen en efter en ved tre forskellige domstole i den nordlige russiske by Murmansk.

Det er endnu uvist, hvornår den danske kvinde bliver fremstillet, siger den arktisk ansvarlige for Greenpeace i Danmark, Jon Burgwald.

- Men det sker helt sikkert i dag, siger han.

Arctic Sunrise' kaptajn, Peter Willcox, er som flere af de øvrige varetægtsfængslet i to måneder.

Peter Willcox blev kendt, da han var kaptajn på Rainbow Warrior, som i 1985 blev sænket af franske styrker ved New Zealand - en aktivist døde.

Den hollandske regering overvejer at tage retslige skridt mod Rusland, hvis landet ikke frigiver Greenpeace-skibet Arctic Sunrise og løslader dets 30 mand store besætning med det samme.

Skibet, der sejler under hollandsk flag, har været i russisk varetægt i en uge.

Aktivisterne - 26 udlændinge, herunder den danske kvinde og fire russere - var om bord på Greenpeace-skibet, der tirsdag ankom til Murmansk, hvortil det var slæbt af en russisk slæbebåd.

De russiske myndigheder beslaglagde skibet, efter at aktivister forsøgte at borde en olieplatform i Det Arktiske Ocean.

/ritzau/AFP

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip