Rusland: Fejl at Iran ikke kommer med til Genève

Skrevet af admin

21/01/2014

Dagens topnyheder

Ruslands udenrigsminister, Sergej Lavrov, siger, at det er en fejl, at FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har trukket en invitation tilbage til Iran om at deltage i Syrien-fredskonferencen i Genève, men han tilføjer, at Moskva ikke ser det som en katastrofe.

Udtalelsen fra Lavrov kommer kort efter, at det er blevet klart, at Iran ikke kommer med på den kommende fredskonference for Syrien, selvom iranerne modtog en invitation natten til mandag fra FN's generalsekretær.

Men kraftige protester fra både USA og den USA-støttede syriske opposition, Syriens Nationale Koalition, truede med at undergrave hele konferencen, og FN har trukket invitationen tilbage, da Iran ikke støtter Geneve I-aftalen fra 2012.

Irans ambassadør i FN slog mandag aften fast, at Iran ikke ville deltage i fredskonferencen om Syrien, hvis betingelsen for invitationen var, at Iran skulle acceptere Geneve I-aftalen.

- Hvis Irans deltagelse er betinget af en accept af Geneve I-kommunikeet, så vil Iran ikke deltage på Geneve II-konferencen, siger den iranske FN-ambassadør, Mohammed Khazaee.

Irans deltagelse har været et stridspunkt mellem flere af stormagterne. USA er imod, mens russerne ønsker Irans deltagelse, da iranerne spiller en central rolle i konflikten.

Argumentet fra Washington lyder, at iranerne ikke har bidraget med noget godt i forhold til at løse konflikten i Syrien.

FN's generalsekretær siger, at Iran havde givet mundtligt tilsagn om at støtte Genève I, men så pludselig har ændret kurs.

Iranerne står på det syriske regimes side i konflikten med oprørsgrupperne i landet.

Fredskonferencen ventes indledt onsdag i denne uge i den schweiziske by Montreux, og to dage senere flytter forhandlingerne - efter planen - videre til Geneve.

/ritzau/AFP